Cat de bine te cunosti ca sa stii ce vrei sa faci?

Loredana Vladareanu – HART Consulting

Punctul de plecare

Ma intreba cineva nu de mult cat de eficient este un proces de consiliere in cariera si daca “asa ceva” chiar iti asigura traseul de cariera pe care-l visezi? Evident ca nimeni (oricat de convingator ti-ar promite sau … vinde!) nu iti poate asigura ceva care nu depinde de el/ea, ci de tine! Iar daca ai crezut (sau ai ”cumparat”) o astfel de promisiune … probabil ca acum esti destul de sceptic cand auzi vorbindu-se despre acest subiect.

Consilierea in cariera este un proces complex, ale carui etape trebuie parcurse complet si in ordinea stabilita pentru a se ajunge la rezultate pozitive. Dar inainte de toate, trebuie sa existe un punct de plecare consistent. Din pacate, de cele mai multe ori, exact consistenta acestui punct de plecare este omisa sau insuficient aprofundata. Si daca titlul de mai sus se adreseaza celui care vine la consiliere, atunci celui care ofera consiliere i-as adresa urmatoarea intrebare: “Cat de bine cunosti candidatul pentru a-l consilia, pentru a-l indruma in ceea ce priveste cariera lui viitoare?”

Criterii

Procesul de consiliere, tocmai datorita complexitatii lui si a “mizei” pe care o presupune, poate crea impresia ca este ceva care necesita o derulare indelungata in timp. Nu o data mi s-a intamplat sa aud “am ales sa lucrez cu un consultant care mi-a propus zece sedinte de consiliere pentru a dezvolta un plan coerent”. Insa adevarul nu este nicidecum acesta. Un proces de consiliere in cariera nu trebie sa fie valorizat dupa durata de desfasurare, ci criteriul cu adevarat important este metodologia utilizata (modul de abordare). Si, daca ar fi sa transpunem acest aspect intr-un exemplu practic, gandeste-te care dintre medicamente ar fi mai de dorit sa-l alegi atunci cand doctorul iti recomanda urmatoarele tipuri: un medicament slab, care necesita o perioada indelungata pentru a isi atinge efectul (ceea ce inseamna ca perioada de invaliditate personala & profesionala este similara) sau unul mai puternic, ale carui efecte sunt vizibile intr-o perioada mai scurta (si care iti genereaza o stare de bine mult mai rapid)? Evident ca acest exemplu genereaza si intrebarea “care dintre medicamente are mai multe reactii negative”? Similar, intr-un proces de consiliere, nu vii doar ca sa te simti bine (adica sa afli care sunt punctele tale forte), ci trebuie sa te confrunti si cu anumite provocari care pe moment nu iti genereaza tocmai o stare de bine si care te fac sa constientizezi ca ai anumite minusuri (arii de dezvoltare), asupra carora trebuie sa intervii (prin coaching) pentru a te dezvolta si a-ti construi cariera la care aspiri.

Un alt criteriu necesar a fi luat in considerare este expertiza consultantului cu care alegi sa lucrezi. Iar acest aspect poate fi relativ usor de identificat prin intrebari pe care le poti adresa la prima intalnire (atentie: inainte de a lua decizia si de a semna un contract de consiliere!), dar si prin surse disponibile pe internet, de genul: profilul de linkedin al consultantului (unde vezi de cat timp lucreaza in consultanta si chiar ce gen de proiecte a derulat); recomandarile acestuia – tot pe linkedin, dar si din alte potentiale surse (cunostinte, forumuri etc.); ce gen de articole scrie, cat de des etc. Sau, daca nu reusesti sa iti faci o imagine din toate aceste surse, poti chiar solicita recomandari de la compania unde lucreaza.

Acestea ar fi cele mai importante criterii, insa as adauga si altele: pozitia companiei (careia te adresezi) pe piata, experienta in domeniul consilierii, transparenta si recomandarile pe care le are.

Cum evaluezi in functie de criterii

As vrea sa revin si sa detaliez criteriul cel mai important: metodologia folosita de consultant pentru a te cunoaste si pentru a te indruma in dezvoltarea carierei.

Daca respectivul consultant nu are un punct de plecare foarte consistent si obiectiv, este posibil sa nu iti atingi obiectivul, iar rezultatele in ceea ce priveste dezvoltarea carierei tale sa intarzie sa apara. Tu te cunosti si stii sa spui despre tine multe lucruri, unele relevante pentru procesul de consiliere, altele nu. Stii ca ai anumite puncte forte, dar poate ca nu ai clar in minte cum sau unde te-ai putea ajuta de acestea pentru a te dezvolta profesional. Si mai stii ca sigur ai si anumite “arii de dezvoltare” al caror impact negativ trebuie sa il reduci pentru a te dezvolta profesional. Si, mai presus de toate, stii ca sunt anumite lucruri care iti plac, te motiveaza, te conduc in deciziile pe care le iei. Poate ca stii sa le spui pe nume sau inca nu destul de clar.

Consultantul are importanta sarcina de a pune intr-o matrice toate acestea si de a construi pe baza ei modul in care tu te poti dezvolta profesional. Dar inainte de toate trebui sa le cunoasca. Complet si corect. Si mai ales obiectiv! Iar profesionistii (din toata lumea) spun ca un simplu inteviu (sau chiar mai multe) nu sunt suficiente.

Datele cu adevarat valide si obiective ti le poate furniza numai o metodologie de evaluare a personalitatii, metodologie care sa aiba un inalt grad de validitate si care sa vorbeasca in termeni de competente despre:

- punctele tale forte si ariile de dezvoltare, iar exemplul cel mai bun (care este considerat standardul in evaluarea personalitatii de catre British Society of Psychology) este Hogan Personality Inventory;

- tendintele comportamentale cate pot impacta negativ performata, unde as exemplifica din nou cu singurul instrument existent in lume care evalueaza exact aceste tendinte - Hogan Development Survey;

- motivatiile si valorile tale, acei “driver”-i interiori care te conduc in alegerile pe care le faci - iar instrumentul recomandat este Motives, Values and Preferences Inventory (Hogan).

Abia dupa ce consultantul are toate aceste informatii, isi poate crea o matrice eficenta in care sa introduca si concluziile din urma interviului si sa inceapa dezvoltarea planului de cariera.

Orice alta abordare a unui proces de consiliere in cariera este foarte probabil sa se finalizeze cu esecul. Si, pentru a fi din nou descriptiva, as readuce paralela de mai sus (referitoare la sanatate). Gandeste-te la doi medici: unul te consulta evaluandu-ti starea generala (inaltime, greutate, puls, tensiune arteriala si atat!) si isi asuma un diagnostic si un tratament doar pe aceasta baza. Comparativ cu un alt medic care pe langa consultarea starii generale, solicita anumite investigatii (analize de sange, radiografii, ecografii etc.), verifica si (mai ales!) iti explica rezultatele analizelor, le coreleaza intre ele si abia apoi pune un diagnostic si iti recomanda un tratament. La care dintre cei doi medici ai alege sa mergi data viitoare? Pe care l-ai recomanda prietenilor tai? Si care crezi ca te-a tratat responsabil, ca pe o individualitate (nu ca pe unul dintre cei multi)?

Concluzie

Platesti un serviciu. Vrei sa iti atingi un obiectiv important. Ti-am descris un model de evaluare a celui care iti ofera suport in acest pas important. Restul depinde de tine. Alege sa fii “pacientul medicului responsabil si atent la TINE, ca individ”!

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri