Cele mai cautate certificari internationale in IT

►Microsoft

Microsoft a dezvoltat o retea de centre de training autorizate, afiliate si recunoscute. Certificarile Microsoft sunt organizate pe diverse track-uri, in functie de certificarile urmarite, dar si de domeniul de activitate, existand mai multe niveluri de certificare. In functie de tehnologia Microsoft cu care lucreaza sau doreste sa lucreze un profesionist, exista mai multe arii de certificare, fiecare cu diferite niveluri de complexitate: helpdesk, dezvoltare software, baze de date, system engineer, Windows server, SQL server, Exchange server, Visual Studio, Windows Desktop, Microsoft Project. Dintre acestea, cele mai cautate certificari sunt:

MCTS (Microsoft Certified Technology Specialist) reprezinta primul nivel de certificare Microsoft care confera profesionistilor si viitorilor profesionisti ocazia de a se distinge demonstrand cunostinte si expertiza in folosirea anumitor tehnologii Microsoft. In prezent, exista peste 20 de certificari MCTS care acrediteaza capacitatea de a implementa, dezvolta si depana instrumente specifice anumitor tehnologii Microsoft.

MCSE (Microsoft Certified Systems Engineer) demonstreaza competentele de proiectare, implementare si administrare a infrastructurilor de solutii de business bazate pe Windows Server 2003 si Microsoft Windows 2000 Server. Cei care doresc o certificare pentru o tehnologie Microsoft mai recenta, cum ar fi Exchange Server 2010, Windows Server 2008 sau SQL Server 2008, trebuie sa urmareasca obtinerea unei certificari MCITP (Microsoft Certified IT Professional).

MCDBA (Microsoft Certified Database Administrator) reprezinta certificatul Microsoft din domeniul proiectarii, implementarii si al administrarii serverului Microsoft SQL , principalul software de lucru cu bazele de date. Candidatii la aceasta certificare trebuie sa aiba cel putin un an de experienta de lucru cu Microsoft SQL Server. Multe pozitii de database administrator, database analyst sau database developer cer detinerea unei astfel de certificari.

MCSD (Microsoft Certified Solution Developer) reprezinta unul dintre cele mai apreciate certificate pentru profesionistii care se ocupa cu designul si dezvoltarea solutiilor de afaceri de varf cu ajutorul instrumentelor de dezvoltare Microsoft, a tehnologiilor si a platformelor Microsoft .NET Framework 1.0 si .NET Framework 1.1. Pentru cunoscatorii Microsoft .NET Framework 2.0 si Microsoft .NET Framework 3.5 este recomandata o certificare Microsoft Certified Technology Specialist (MCTS) sau Microsoft Certified Professional Developer (MCPD).

MCSA (Microsoft Certified Systems Administrator) este certificatul cel mai apreciat si cautat din domeniul instalarii, mentenantei si gestionarii infrastructurii de sisteme si de retea din mediul sistemelor de operare de servere ale Microsoft Windows. Certificatul atesta competente cerute pentru pozitii precum cele de administrator de sistem, administrator de retea, specialist suport tehnic, network operations analyst.

MCPD (Microsoft Certified Professional Developer) demonstreaza detinerea capacitatii de a realiza un spectru larg de aplicatii pe diferite platforme, folosind Microsoft .NET Framework si Microsoft Visual Studio. Exista trei tipuri de certificare MCPD: MCPD Web Developer, MCPD Windows Developer, MCPD Enterprise Applications Developer.

Cei care detin o certificare MCPD Web Developer au cunostinte necesare pentru a construi aplicatii web interactive, data-driven ce folosesc ASP.NET 2.0 pentru ambele forme: intranet si internet. Certificarea MCPD Windows Developer demonstreaza detinerea cunostintelor necesare construirii aplicatiilor rich client, care vizeaza platforma Windows folosind Microsoft .NET Framework 2.0. MCPD Enterprise Applications Developer certifica detinerea cunostintelor necesare construirii solutiilor n-tier care vizeaza atat experienta web cat si pe cea de utilizator rich client.

Cei care detin o diploma MCTS pot avansa la un MCPD printr-un examen aditional.

http://www.microsoft.com/learning/en/us/certification/cert-overview.aspx

Concepute de experti, modulele de curs disponibile gratuit pe Microsoft Virtual Academy te vor ajuta sa dobandesti cunostinte de baza si mai avansate, astfel incat sa fii privit ca fiind specialistul cloud computing din compania ta si nu numai. Dupa ce iti creezi cont, poti vedea in orice moment pe ce loc esti in topul specialistilor din Romania si la nivel global.

Microsoft Virtual Academy iti ghideaza pasii inca de la inceput cu scenarii real-life de deployment pentru cele mai importante tehnologii Cloud; poti selecta tu modulele de curs care consideri ca ti se potrivesc, astfel inca poti duce cariera ta la un nou nivel.

Inscrierea gratuit la cursurile Microsoft Virtual Academy se poate face aici>>

 

►CISCO

Certificarile Cisco recunosc competentele IT in lucrul cu produsele Cisco Systems, lider mondial in retele de telecomunicatii, iar detinerea unei astfel de certificari ofera mai multe posibilitati pentru consolidarea unei cariere solide in domeniul networking.

Certificarile Cisco sunt recunoscute la nivel international. Multe locuri de munca, la firme din Romania si din intreaga lume, sunt conditionate de posesia unei certificari Cisco. Statistici din America de Nord, Canada si Europa de Vest au aratat ca posesorii unor astfel de certificari primesc cresteri salariale substantiale.

Exista 5 niveluri diferite de certificare, de la Entry Level, Associat, Professionist si Expert, la cel mai inalt nivel de certificare CISCO – Architect. Cele mai cautate certificari in 2011 sunt:

CCNA (Cisco Certified Network Associate) este fundamentul carierei de administrator de retea, administrator de inter-retea, administrator de sistem, administrator de ISP, specialist in securitatea informatiei, specialist Cisco etc. Certificarea CCNA este recunoscuta si apreciata in intreaga lume si este considerata “Industry Standard Certification”.

Cursul CCNA poate fi urmat in doua versiuni independente: CCNA Discovery si CCNA Exploration. Acestea contin aproape aceleasi concepte, doar ca sunt prezentate in mod diferit (grade diferite de aprofundare si de organizare a modulelor). Atat CCNA Discovery cat si CCNA Exploration ajuta la obtinerea certificarii CCNA si sunt impartite in patru semestre/module, fiecare in parte abordand o anumita tema principala. Urmand cursul CCNA Discovery, dupa primele doua module, se poate sustine certiifcarea CCENT (Cisco Certified Entry Network Technician) care reprezinta primul pas pentru obtinerea certificarii CCNA.

Nivelul de prezentare al notiunilor pentru CCNA Discovery este mediu (nivel post-liceal , liceal-tehnic), iar pentru CCNA Exploration nivelul de abordare este avansat (universitar si post-universitar).

Dupa obtinerea certificarii CCNA clasic, se poate opta pentru inca trei certificari CCNA, mai specializate, si anume: CCNA Wireless (bazat pe retele wireless), CCNA Security (bazat pe securitatea retelelor)si CCNA Voice (bazat pe retele de voce).

CCIE (Cisco Certified Internetwork Expert) este o certificare introdusa de Cisco 1993 pentru a asista industria sa ii recunoasca pe cei mai buni experti de retea din lume. Profesionistii de retea cu certificari CCIE sunt apreciati de catre angajatori pentru aptitudinile experte de inginerie pe retea si pentru cunoasterea perfecta a solutiilor si a produselor Cisco. Mai putin de 3% dintre profesionistii certificati Cisco detin o diploma CCIE si mai putin de 1% dintre cei care lucreaza in retelistica au o astfel de certificare. De aceea, o acreditare CCIE in CV face o mare diferenta pentru angajator si creste foarte mult sansele de angajare pentru candidat.

CCDP (Cisco Certified Design Professional) valideaza cunostintele avansate de design de retele, fiind o certificare mai putin tehnica decat celelalte.

CCSP (Cisco Certified Security Professional) confirma cunostinte si abilitati de avansate in securizarea retelelor pe tehnologie Cisco. Un specialist CCSP are cunostintele si experienta necesare pentru a securiza si a gestiona infrastructurile de retea in vederea realizarii continuitatii business-ului si a reducerii costurilor.

Cisco Network Academy este un program parteneriat dintre firma Cisco Systems si diferitele organizatii (academii regionale, academii locale, centre de testare etc.) care are drept scop pregatirea cursantilor in vederea crearii, analizarii si intretinerii de retele de calculatoare bazate pe echipamente si tehnologii Cisco, dar si standard. In lume exista in prezent in cadrul programului Cisco peste 125.000 de academii, 32.000 de instructori si peste 1.600.000 de studenti.

http://www.cisco.com/web/learning/index.html

 

►LINUX

Programul Linux Professional Institute Certification (LPIC) are ca scop certificarea competentelor profesionistilor din domeniul IT privind sistemul de operare Linux si instrumentele sale asociate. Programul LPIC este construit pe 3 niveluri:

LPIC-1 (Junior Level Administration) este nivelul de baza pentru orice persoana doritoare sa lucreze ca administrator de retea. Cei care finalizeaza un curs pentru obtinerea unei astfel de diplome sunt capabili sa lucreze in Linux folosind linia de comanda, sa realizeze sarcini de mentenanta, sa instaleze si sa configureze un sistem Linux. Printre joburile pentru obtinerea carora este avantajoasa detierea unui LPIC-1 se numara cel de administrator de sistem, administrator de retea, application developer sau inginer de sistem.

LPIC-2 (Advanced Level Administration) poate fi obtinut de cei care detin nivelul anterior de certificare. Pentru a promova acest examen, candidatul trebuie sa fie capabil sa administreze un site de dimensiuni mici spre medii, sa planifice, implementeze, intretina, securizeze si sa depaneze o retea mica si mixta (MS, Linux), inclusiv un server LAN (samba), Internet Gateway (firewall, proxy, mail, news), Internet Server (webserver, FTP server). De asemenea, studentul trebuie sa fie capabil sa supravegheze asistentii si sa ofere sfaturi administratiei legate de automatizare si de achizitii.

LPIC-3 (Senior Level Administration) este punctul culminant al certificarilor programului LPI. Obtinerea acestei certificari se face in urma unui examen de baza LPIC-3, dupa care sunt propuse aditional acestei baze cateva examene de specialitate care includ: Mixed Environment, Security, High Availability & Virtualization, Web & Intranet, Mail & Messaging. Pentru a beneficia de certificarea LPIC-3, este necesara o certificare LPIC-2 valida.

Candidatul la o certificare LPIC-3 trebuie sa aiba cativa ani experienta in instalarea si intretinerea Linux-ului pe mai multe calculatoare in diferite scopuri, sa aiba experienta de integrare cu diverse tehnologii si sisteme de operare, sa detina experienta profesionala sau sa studieze pentru un nivel Linux Entreprise professional, sa detina cunostinte avansate de administrare, inclusiv de instalare, management, securitate, depanare si intretinere, sa stie sa foloseasca metode open source pentru a masura capacitatile de planificare si pentru a depana problemele resurselor, sa detina experienta profesionala in folosirea LDAP pentru a integra serviciile Unix si Windows, sa poata planifica si implementa un mediu complet folosind Samba si LDAP, sa poata crea scripturi in Bash sau Perl sau sa recunoasca cel putin un limbaj de programare.

http://www.lpi.org/eng/certification

 

►Oracle Certification Program

Certificarile Oracle pentru produsele Oracle Database 11g, Oracle Database 10g, Oracle 9i Database sau MySQL ofera credibilitate pentru cei care doresc sa lucreze ca database administrator sau application developer. Certificarile pentru diferitele produse Oracle pot fi obtinute la 3 niveluri: OCA (Oracle Certified Associate), OCP (Oracle Certified Professional), OCM (Oracle Certified Master).

http://education.oracle.com/pls/web_prod-plq-dad/db_pages.getpage?page_id=39

 

►Oracle SUN Microsystems

In prezent, SUN ofera 8 certificari Java , clasificate in functie de nivelul de dificultate si de gradul de specializare:

Sun Certified Java Associate (SCJA) reprezinta nivelul de baza si arata cunoasterea conceptelor fundamentale ale limbajului Java si ale tehnologiilor SUN.

Sun Certified Java Programmer (SCJP) atesta cunostinte solide despre principiile limbajului Java. Pentru a obtine aceasta certificare nu este obligatorie detinerea unui SCJA.

Sun Certified Java Developer (SCJD) este certificarea Java cea mai ceruta de angajatori pentru ca ea nu se obtine in urma unui examen grila cu raspunsuri multiple, ci pe baza unui proiect dezvoltat conform specificatiilor insotit de un document in care sunt explicate designul arhitecturii si deciziile de dezvoltare.

Dupa acest nivel de certificare, se poate opta pentru atestari specializate, in functie de interesele de angajare. Dezvoltatorii web care doresc sa se specializeze in tehnologii Java precum Java Server Pages (JSP) si servleturi pot sustine examenul pentru Sun Certified Web Component Developer (SCWCD).

Sun Certified Business Component Developer (SCBCD) este nucleul certificarilor pentru tehnologiile J2EE. Aceasta certificare este interesanta pentru angajatorii care intentioneaza sa foloseasca EJB in cadrul proiectelor.

Sun Certified Developer for Java Web Services (SCDJWS) atesta cunostintele legate de dezvoltarea serviciilor Web, Sun Certified Mobile Application Developer (SCMAD) atesta cunostintele pentru dezvoltarea aplicatiilor Java pentru telefoanele mobile sau alte device-uri care suporta J2ME.

Sun Certified Entreprise Architect (SCEA) este cea mai mai avansata certificare SUN, dar pentru obtinerea ei nu este necesara detinerea unei certificari anterioare. SCEA certifica acele cunostinte care sunt necesare pentru a defini arhitectura si a crea aplicatii de tipul J2EE de la zero. Pentru obtinerea unei certificari SCEA candidatul sustine o proba constand intr-un examen grila cu raspunsuri multiple, un proiect asemanator celui necesar pentru sustinerea SCJD, dar la un nivel de complexitate mult mai mare si un eseu in care se explica modul in care a fost construita aplicatia si motivele care au stat la baza deciziilor de arhitectura si programare.

http://in.sun.com/training/certification/java/index.xml

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri