Povestea lui Robert Reiss (2009)



<< Povestea Stefaniei Bunceanu | Povestea Mirunei Nichita | Povestea lui Robert Reiss >>

 

In aprilie 2009 m-am deplasat in Africa in calitate de trainer in domeniul „tracking transport marfa” pentru un grup francez care este binecunoscut pe continentul african, avand filiale in 41 de tari.

Am facut parte dintr-un grup de 12 de persoane, toti romani, alaturi de care am inceput „aventura africana”. Am incercat sa tin un jurnal cat mai strict si, intr-o oarecare masura, am si reusit acest lucru.

In aceasta perioada scursa de la inceputul proiectului am imbinat intr-un mod armonios latura profesionala cu cea turistica, reusind sa inregistrez rezultate bune si foarte bune in toate agentiile unde am fost si, in acelasi timp, am vizitat locuri de o frumusete rara sau puncte de interes turistic crescut, spre exemplu rezervatia naturala Koure, Bazoule - Burkina Faso (rezervatia pentru crocodili domestici) sau Cape Coast - capitala regiunii centrale ghaneze si fosta capitala a tarii pana in 1877.

Am avut ocazia sa cunosc medii diverse - de la oameni de afaceri si o viata opulenta, pana la oameni foarte simpli pentru care o alta mancare decat faina cu apa si fructe ca desert era o adevarata sarbatoare.

Am iesit din hotel si am incercat sa cunosc viata de zi cu zi, cu a sa lupta pentru supravietuire, cu ale sale prejudecati si credinte cel putin „ciudate” pentru un om cu o minima educatie scolara.

Am fost in Africa de Vest, dar si in partea de est cat si in Africa Centrala. In continentul african sunt tari care au pastrat latura traditionala africana in ceea ce priveste constructia caselor, modul de relationare, credintele si cutumele. Sunt tari care au un amestec evident africano-european, mai ales in capitala (spre exemplu Kampala, capitala Ugandei, unde influenta engleza este evidenta atat la nivelul arhitectural, cat si la nivel comportamental).

A fost si continua sa fie o experienta extraordinara din mai multe puncte de vedere. Cultural, turistic, dar si profesional. Fiecare tara, chiar daca face parte din aceeasi regiune, are specificul sau si trebuie sa dai dovada de flexibilitate, maleabilitate, toleranta si intelegere pentru a te putea integra, fie ca discutam despre mediul profesional sau pur si simplu ca si cetatean care circula prin oras.

Consider ca tocmai multitudinea de elemente contradictorii - aflate la toate nivelurile: social, cultural, financiar - dau ceea ce toata lumea cunoaste, dar putini au curajul sa descopere: continentul African.

 


 

 

 

Robert REISS, absolvent al facultatilor de Psihologie si Informatica, a lucrat timp de 9 ani in customer service si este interesat de o pozitie de management in domeniu.

Despre experienta profesionala din Africa Robert spune ca “a fost un post care presupunea, pe langa munca de trainer, o activitate constanta de supraveghere, motivare si eventual reorganizare a muncii in departament, totul efectuat in directa colaborare cu managementul local.”





<< Povestea Stefaniei Bunceanu | Povestea Mirunei Nichita | Povestea lui Robert Reiss >>

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri