Cand e momentul sa iti dai demisia?

A-ti da demisia este una dintre deciziile cele mai importante pe care le poti lua in ceea ce priveste cariera ta. Tinand cont de impactul pe care il poate avea asupra vietii tale, aceasta decizie trebuie sa fie luata in baza unei analize a avantajelor si dezavantajelor pe care le presupune renuntarea la job.

Studiile din domeniu demonstreaza ca insatisfactia profesionala este unul dintre cele mai intalnite motive pentru care o persoana renunta la job. Printre cele mai frecvente cauze ale insatisfactiei profesionale se regasesc:

Stresul. Un nivel ridicat de stres micsoreaza performanta si este una din cauzele absenteismului si renuntarii la job. Atunci cand stresul iti afecteaza performanta la locul de munca, relatiile cu colegii, starea de sanatate, precum si viata personala, ar trebui sa te gandesti daca beneficiile depasesc dezavantajele.

Mediul de lucru. Un sef autoritar, care te suprasolicita, precum si conflictele cu colegii de munca, pot determina aparitia stresului si a pierderii interesului fata de job.

Comunicarea. Exista situatii in care comunicarea atat cu managerul, cat si cu colegii din departamentul in care lucrezi sau din alte departamente este defectuoasa, ceea ce conduce la conflicte in ceea ce priveste sarcinile pe care le ai de realizat si la cresterea insatisfactiei profesionale.

Salariul. Salariile joaca un rol semnificativ in aparitia satisfactiei profesionale. Pe langa rolul de satisfacere a nevoilor personale, salariul poate servi ca simbol de realizare, precum si o reflectare a recunostintei organizatiei. Un salariu prea mic poate provoca nemultumirea angajatului, iar pe termen lung, poate conduce la parasirea job-ului.

Oportunitatile de promovare. Acestea cresc considerabil satisfactia in munca. Lipsa unei promovari intr-o perioada indelungata de timp poate fi perceputa ca o nerecunoastere a meritelor tale de catre organizatie.

Invatarea continua. Lumea in care traim este intr-o continua schimbare, de aceea, pentru a avea succes, este nevoie sa invatam in fiecare zi ceva nou. Daca job-ul pe care il ai nu iti ofera oportunitati de dezvoltare, de a invata ceva nou, vei simti ca te plafonezi si cu siguranta vei vrea o schimbare.

Domeniul. Desi performantele tale sunt ridicate, ai realizat ca nu este domeniul in care vrei sa dezvolti o cariera si care te pasioneaza, iar abilitatile tale te recomanda pentru un alt job. Lipsa realizarii sarcinilor cu placere poate determina aparitia stresului si a insatisfactiei in munca.

Fenomenul de burnout (epuizarea profesionala). Epuizarea profesionala este acea stare de depresie, oboseala, frustrare, generata de obicei de angajamentul fata de sarcini care nu au dus la implinirea ambitiilor persoanei si a recompenselor asteptate. Studiile evidentiaza o legatura intre supraincarcarea cu sarcini, rigiditatea regulilor si procedurilor si lipsa de comunicare intre diverse nivele organizationale.

Discriminarea. Atunci cand un angajat sufera un tratament diferit din cauza rasei sale, religiei, nationalitatii, statutului sau altei caracteristici legal protejate inseamna ca este discriminat. Tratarea unei persoane in mod diferit reprezinta o incalcare a drepturilor angajatului in conditiile in care discriminarea se face pe baza unei caracteristici individuale si nu datorita performantelor de munca.

O alta cauza pentru care angajatii renunta la locul de munca actual este o noua oportunitate de angajare. Daca job-ul iti ofera mai multe beneficii decat actualul loc de munca, atat din punct de vedere al salariului, cat si al programului de lucru, al oportunitatilor de promovare, ar trebui sa te gandesti la o schimbare.

Exista o serie de pasi pe care trebuie sa ii urmezi atunci cand vrei sa iti dai demisia:

1. In primul rand, trebuie sa identifici problema care te determina sa faci acest pas si sa incerci sa o solutionezi. Poti discuta cu seful tau in cazul in care nemultumirea ta are legatura cu factorii organizationali. Chiar daca tu consideri ca problema ta nu poate fi rezolvata, seful poate veni cu o solutie care sa iti diminueze insatisfactia profesionala. Daca totusi problemele tale il includ pe seful tau, poti discuta cu managerul de resurse umane, care te poate sfatui in legatura cu decizia de a-ti da demisia.

2. In cazul in care problema ta nu poate fi solutionata, inainte de a-ti da demisia, ar trebui sa iti cauti un alt loc de munca. Este mai usor sa iti gasesti un loc de munca atunci cand inca esti angajat la o companie decat atunci cand esti somer. Cautarea unui job poate fi o adevarata provocare, de aceea ar trebui sa iti rezervi suficient timp pentru a-l gasi pe cel potrivit tie.

3. Angajatorul trebuie anuntat de intentia ta de a parasi compania cu 15 zile lucratoare inainte, pentru ca acesta sa aiba timp sa angajeze o persoana care sa ocupe postul tau. Perioada de preaviz poate varia in functie de specificatiile din contractul individual de munca.

4. Finalizeaza-ti sarcinile si proiectele inainte de a pleca. Pana la data mentionata in demisie, inca esti angajatul firmei si este datoria ta de a lasa lucrurile puse la punct.

5. Returneaza toate bunurile pe care le-ai primit din partea companiei, precum telefonul de serviciu, laptopul etc. De asemenea, daca inlocuitorul tau vine inainte sa pleci, ar trebui sa ii dai informatiile necesare pentru a putea indeplini sarcinile cu succes. 

6. In ultima zi de lucru la aceasta companie, ia-ti ramas bun atat de la colegi, cat si de la seful tau, indiferent de situatia care te-a determinat sa pleci. Fii respectuos, ureaza-i succes companiei in continuare si, multumita realizarilor tale, dar si a profesionalismului pe care l-ai demonstrat inainte sa pleci, poti primi chiar o recomandare din partea sefului.

Satisfactia profesionala, performanta la locul de munca, atitudinea pozitiva fata de job, sunt factori majori care influenteaza satisfactia generala a persoanei, stima de sine si dezvoltarea personala. Daca locul de munca actual nu iti ofera aceste lucruri, ar trebui sa iei in considerare posibilitatea de a-ti cauta un nou loc de munca, pentru a putea fi implinit din punctul de vedere al carierei.

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI