Ce vor sa studieze romanii in strainatate si de ce s-ar intoarce in tara

Studiul EDUCATIVA derulat la ultima editie a RIUF cu ajutorul a 3.444 de respondenti arata ca motivele principale ale tinerilor romani care pleaca la studii in strainatate sunt A) Oportunitatile sporite de peste hotare, fie ele educationale sau de cariera, B) Invatamantul de calitate şi C) Acumularea de experienta profesionala internationala.

 

RIUF 2012 (www.riuf.ro) ofera raspunsuri detaliate la aceste intrebari. A zecea editie a ROMANIAN INTERNATIONAL UNIVERSITY FAIR, cel mai mare targ de universitati internationale din Europa de Est, va avea loc pe data de 17-18 martie la Bucuresti, pe 20 martie la Timisoara si pe 22 martie la Iasi.

De ce studii in strainatate?

Principalul motiv invocat pentru a pleca la studii este reprezentat de oportunitatile sporite, fie ele educationale sau profesionale, existente in strainatate (36.21% dintre respondenti). 27.15% dintre respondenti au declarat ca motivul este calitatea invatamantului de afara, iar 12.75% spun ca vor sa plece pentru experienta dobandita prin intermediul studiului in strainatate. 6.28% spera sa gaseasca un trai mai bun in alta tara, 3.27% spun ca isi doresc sa se dezvolte personal si profesional, iar 3.11% dintre respondenti declara ca studiul afara le poate aduce un job mai bun. Printre celelalte motive mentionate se numara si oferta educationala mai larga (lipsa domeniului de studiu dorit din oferta universitatilor romanesti), perfectionarea limbii straine sau diplome mai bine vazute.

Ce domenii sunt cele mai cautate si in ce tari

Domeniul cel mai interesant pentru studentii romani este Business (20% dintre respondenti declarand ca vor sa studieze acest domeniu). Pe locul 2 se situeaza IT&Computer Science si Marketing (17% fiecare), urmate la o distanta mica de economie (16%), jurnalism (15%) si limbi straine, management turistic, politica si REI (fiecare cu 14%). Cele mai putin cautate domenii de studiu in strainatate par a fi contabilitatea si istoria. Printre programele ce pot fi gasite la RIUF se numara si criminalistica, inginerie aeronautica, design vestimentar, ilustratie si animatie si multe alte cursuri specifice din diferite domenii.

Privind tarile in care-si doresc sa studieze, destinatia preferata a Romanilor ramane Marea Britanie, 60% dintre respondenti declarand ca sunt interesati de studii in aceasta tara. Urmatoarele destinatii mentionate sunt Danemarca (32%), SUA (30%), Germania si Olanda (fiecare cu 29%). Romania se afla pe locul 6, 25% dintre vizitatorii RIUF declarand ca sunt interesati de studii in tara natala. La editia de primavara RIUF, universitati din Marea Britanie, Germania, Franta, Olanda, Danemarca, Suedia, SUA si altele vor fi prezente prin reprezentantii lor.

Inapoi in Romania dupa absolvire?

Cand vine vorba de intoarcerea in tara, doar 4% dintre respondenti au declarat ca nu s-ar mai intoarce deloc. Cei mai multi (61%) au spus ca s-ar intoarce pentru familie, prieteni, rude sau pentru Romania. Urmatorul motiv mentionat de respondenti a fost un job bun sau dezvoltarea unei afaceri proprii (16%). Romanii isi doresc sa se intoarca in tara si pentru a schimba ceva in mediul economic, politic si social romanesc (9%) sau sa aplice in tara cunostintele pe care le obtin studiind in strainatate (4%).

La RIUF, pe 17-18 martie 2012 la Bucuresti, 20 martie la Timisoara si 22 martie la Iasi, tinerii pot afla de la reprezentantii universitatilor si de la consilierii educationali informatii despre studiul in strainatate, despre oportunitati de finantare si despre pasii necesari realizarii unei aplicatii de succes la o universitate internationala. De asemenea, tinerii pot sa participe la workshop-uri si seminarii, unde au oportunitatea de a dialoga cu romani studenti sau absolventi ai unor universitati prestigioase ce le vor impartasi din experienta lor academica si profesionala. Mai multe detalii despre eveniment se gasesc pe www.riuf.ro.

Partenerii media ai RIUF sunt: 9 AM, Ambition, Best Resource, Bucharest-guide.ro, Business24, Calendarevenimente.ro, Cariere, Didactic.ro, Ejobs, Evenimente Studentesti, Goingout.ro, Hipo, IQads, Lumebuna.ro, Metropotam, Oops Media, Portal HR, Port.ro, Regielive, Romania Libera, Romania Pozitiva, Sapte Seri, Studentie.ro, Vinsieu.ro, Wall-Street, Youmago, Ziare.com.

Parteneri institutionali ce contribuie la succesul evenimentului: British Council, CampusFrance, Comisia Fulbright, DAAD, RATB, Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Parteneri educationali ce sustin RIUF sunt: AIESEC, Fundatia Dinu Patriciu, GRASP, ISIC, Leaders, LSRS, VIP.

 

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania