Cat te costa sa studiezi in strainatate?

Costurile de trai reprezinta o preocupare pentru parintii copiilor care vor pleca la studii in strainatate. Pe langa taxa de scolarizare, se adauga si costurile chiriei, costuri pentru mancare sau pentru activitati din timpul liber. Bugetele au fost calculate de catre studenti din Marea Britanie, Olanda, Suedia si Danemarca. Informatii suplimentare despre taxele de scolarizare, oportunitati de finantare si costurile de trai pentru studiul in strainatate pot fi gasite la RIUF, Romanian International University Fair, pe 17-18 martie la Bucuresti, pe 20
martie la Timisoara si pe 22 martie la Iasi.

Cazarea

Una dintre principalele griji ale unui student care va studia in strainatate este unde va locui. Fie ca traieste in camin sau intr-o camera inchiriata, valorile sunt diferite, in functie de tara, oras sau tipul camerei. In Marea Britanie, de exemplu, chiria variaza intre 250 si 500 de lire pe luna (aproximativ 300-600 euro), in functie de oras, in timp ce in Suedia o camera pentru studenti valoreaza 3250 SEK (in jur de 370 de euro). In Olanda chiria privata poate sa ajunga si pana la 800 de euro, iar in Danemarca inchirierea unei camere poate costa de la 2200 DDK (aproape 250 de euro) pana la 4000 DDK (in jur de 550 de euro). De cele mai multe ori, internetul si alte utilitati sunt incluse in plata chiriei.

Alimentatia

Locul secund in ceea ce priveste ponderea din totalul de cheltuieli este ocupat de costurile cu mancarea. Aici pot fi alocate sume cuprinse intre 300 si 700 de euro, in functie de tara si mod de viata. Majoritatea studentilor care merg la studii in strainatate prefera sa cumpere produse alimentare din supermarketuri care ofera preturi mici (cum ar fi Lidl sau Aldi) si sa-si prepare singuri mancarea. In Olanda, o portie de mancare la cantina costa intre 4 si 5 euro, iar cei care isi gatesc cheltuie in jur de 30 euro/saptamana. In Danemarca, studentii suporta costuri de 200-500 DKK/saptamana (30-70 euro), in Suedia de aproximativ 90 euro/luna, iar in Marea Britanie de circa 100 lire (120 euro).

Transport si timp liber

Daca distanta catre facultate este mare, transportul va fi o alta preocupare. In Danemarca, un abonament lunar costa 300 DDK (40 de euro), iar un bilet valabil pentru doua zone - 12 DDK (in jur de 2 euro). In Suedia abonamentul pentru transport este un pic mai scump - 400 SEK (in jur de 46 de euro) si are aproape aceeasi valoare ca in Marea Britanie, unde acesta costa 40 de lire (aproape 47 de euro). Cheltuielile pentru transport pot fi insa reduse prin folosirea bicicletei, care este inchiriata cu aproximativ 30 DDK (4 euro) in Danemarca sau cumparata cu circa 40 de lire (50 de euro) in Marea Britanie. Petrecerea timpului liber, unde sunt incluse excursiile si iesirile in oras implica sume ce pot atinge si 100 de lire pe luna in Marea Britanie (aproximativ 16 euro), conform cu stilul de viata individual.

Exista o serie de oportunitati de finantare care pot fi descoperite la RIUF. De exemplu, CITY College-International Faculty of the University of Sheffield ofera 60 de burse cu 50% reducere din taxele de invatamant, 30 pentru programele de Bachelor si 30 pentru programele de master pentru tinerii din Romania care vor merge la studii in Thessaloniki in anul de studiu 2012-2013. University of Sheffield a fost desemnata Universitatea Anului de catre Times Higher Education si va participa anul acesta la RIUF Bucuresti. University of Sheffield va fi prezenta la targ prin intermediul facultatii sale internationale City College din Sallonic-Grecia.

La RIUF, participantii vor primi mai multe detalii despre taxe de scolarizare pentru studiul in strainatate, despre invatamantul gratuit din Danemarca si Suedia sau despre imprumuturile guvernamentale din Marea Britanie si Olanda. Ei pot sa afle toti pasii necesari procesului de admitere in cadrul sectiunii Admission Info Point. De asemenea, cei care vor sa plece la studii in strainatate in anul scolar 2012-2013 pot afla pe loc daca au fost admisi. Detalii si informatii suplimentare pe site.

Mai multe detalii despre targ se gasesc pe www.riuf.ro.

Sustinatorii RIUF sunt: Cinema City, Fun Group si Icar Tours.

Partenerii media ai RIUF sunt: 9 AM, Ambition, Best Resource, Bucharest-guide.ro, Business24, Calendarevenimente.ro, Cariere, Didactic.ro, Ejobs, Evenimente Studentesti, Goingout.ro, Hipo, IQads, Intact Media Group, Intact Media Academy, Lumebuna.ro, Metropotam, Oops Media, Portal HR, Port.ro, Regielive, Romania Libera, Romania Pozitiva, Sapte Seri, Studentie.ro, Vinsieu.ro, Wall-Street, Youmago, Ziare.com.

Parteneri institutionali: British Council, Campus France, DAAD, RATB, Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Organizatii partenere: AIESEC, Fundatia Dinu Patriciu, GRASP, ISIC, Fundatia Leaders, LSRS, VIP

 

Va recomandam si:

Regulament de participare la concursul “Studiul Cei mai doriti angajatori din Romania 2025”

ULTIMELE JOBURI