Robochallenge 2012, etapa locala


In dupa-amiaza zilei de 21 martie 2012, la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti,  a avut loc intalnirea pasionatilor de robotica, concursul Robochallenge, editia a V-a, sub privirile a sute de spectatori care si-au sustinut favoritii cu aplauze si emotie timp de 3 ore. Editia a V-a a adus doua probe noi, Mini Sumo si Line Follower, care au testat creativitatea concurentilor dornici sa se afirme in concurs. La sfarsitul concursului, s-a marcat linia decisiva: vor participa 27 de echipe la etapa nationala: 8 de la Mini Sumo, 3 de la Football, 8 de la Sumo si 8 de la Line Follower.

Numarul participantilor a crescut comparativ fata de editia a IV-a, la aceasta editie participand 35 de echipe, impartite la cele 4 probe. Competitia a fost stransa pana la sfarsit, iar robotii au trudit din greu, coplesiti de emotii constructive, dar strategia din spatele fiecaruia a fost gandita minutios.  Din nefericire pentru unii concurenti, robotii lor nu au fost omologati sau au avut probleme tehnice, iar altii au fost nevoiti sa renunte la concurs intrucat nu au terminat robotul la timp. Si in ringul de lupta unii roboti au abandonat, dar competitia a ramas acerba pe toata desfasurarea concursului. Cei patru arbitri au fost intransigenti si nu au permis participantilor sa se abata de la regulament si, dupa zeci de lupte, cei mai buni s-au afirmat. Pentru prima data in istoria concursului, grila invingatorilor a uimit atat publicul cat si organizatorii, deoarece o echipa formata din concurenti de la liceu a castigat primele 2 probe: Line Follower si Mini Sumo. Echipa a fost formata din 4 elevi care si-au unit fortele si au avut 3 roboti participanti, Antares si Genesys la Line Follower, iar la Mini Sumo robotul Apocalipsa. La acest concurs au fost si participanti mai vechi, precum Brutus si Sylar, deja deveniti istorie de-a lungul anilor.

„Line Follower” s-a bucurat de un succes neasteptat, punand in dificultate robotii prin faptul ca acestia au avut de depasit obstacole sau de trecut printr-un tunel intunecat. Robotul castigator a parcurs cei 10 metri ai pistei in aproximativ 7,7 secunde. Proba de „Mini Sumo” a presupus confruntarea intre 2 roboti de dimensiuni mai mici, dar cu forte impresionante. Cea mai asteptata proba a fost „Robo Sumo”, avand si cei mai multi participanti. Luptele au fost mai interesante intrucat ringul a fost confectionat din metal, iar surpriza a venit la final cand toti cei 15 roboti participanti s-au confruntat in acelasi timp pe ring. Castigatorul acestei probe surpriza a fost acelasi ca si al probei in sine, Tescot, numele echipei producand furori in randul publicului si emotii pentru ceilalti roboti din concurs, care in final au cedat in fata celui mai bun.

Secretul victoriei a fost descoperit pe parcursul concursului de catre participanti si mai ales de catre castigatori. Unii au declarat ca robotul lor inseamna „timp, prietenie si cunostinte”, altii sustin ca sunt pentru prima data participanti intr-o astfel de competitie, dar vor reveni cu drag si mai pregatiti la urmatoarele editii. Impresionanta a fost durata de fabricatie a robotilor, de la cateva ore, la luni de munca, pasiune si dedicatie.  Corneliu Amariei, participant din echipa castigatoare a primelor doua probe a declarat ca este pentru a doua oara cand participa si a fost uimit de entuziasmul si interesul pe care studentii si elevii au inceput sa il acorde acestui concurs. Berzan Victor, unul din participantii de la Line Follower a spus ca robotului sau i-a lipsit viteza, dar va lucra mai mult pentru urmatoarea editie. Tanase Mihai si Sarbulescu Catalin, castigatori la proba Mini Sumo, au promis ca se vor pregati pentru faza nationala si vor lucra la proiect intens, dar mai ales la senzori, deoarece pe parcursul concursului  s-a defectat unul din senzori.

In spatele evenimentului s-au aflat Domnul Prorector Corneliu Burileanu, Liga Studentilor Electronisti, si Echipa ETTI RoboChallenge,a caror  organizare a fost laudata de catre participanti si de catre audienta. Coordonatorii principali ai proiectului, Diana Sandru, Ruxandra Pricope si Adrian Gaspar, au mobilizat cu profesionalism si pricepere o echipa de organizare de aproximativ 50 de studenti din Universitatea Politehnica Bucuresti, dar truda din spatele proiectului a fost rasplatita de aplauzele necontenite ale publicului si laudele participantilor si profesorilor. Totodata a existat si sprijin extern, competitia avand premii oferite de sponsorii: Infineon, Bitdefender, Microchip si Taubird.  Pe langa privirile curioase ale publicului, participantii au avut de convins si o asistenta selecta formata din Doamna Rector Ecaterina Andronescu, Domnul ProrectorCorneliu Burileanu si alti profesori din facultate si reprezentanti ai companiilor partenere. Evenimentul a fost sustinut si de partenerii media, iar cei ce nu au putut ajunge la competitie au putut urmari live transmisia pe cele doua site-uri ale concursului: www.lse.org.ro si www.robochallenge.ro, prin bunavointa celor de la Cable Systems.

La final, robotii au marturisit ca s-au distrat, in atentia si rasfatul proiectantilor, care sunt convinsi ca vor fi pregatiti pentru orice provocare va urma. In mai putin de o luna, pe data de 21 aprilie 2012, o competitie mai acerba se promite din partea organizatorilor, in cadrul Facultatii de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, Universitatea Politehnica Bucuresti.

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania