Mai multi bani pentru mai mult stres

De Eduard Radu

www.careerexperts.ro


Vreau mai mult! M-am saturat de un salariu care nu imi permite o viata confortabila! Sunt dispus chiar sa muncesc mai mult daca voi obtine un castig financiar mai bun.

Conform unui studiu recent, 1 din 2 romani prefera sa fie mai stresati, daca asta inseamna ca pot fi mai bine platiti. Acest semn este bun pentru angajatori, insa nu este deloc in favoarea angajatilor.

Angajatorii, pe de o parte, dispun asadar de un numar de oameni dispusi sa preia mai multe responsabilitati, prin urmare stres, in schimbul unui venit mai ridicat. Pe de alta parte angajatii sunt mai predispusi la riscuri de sanatate decat inainte, deoarece stresul este una din cauzele principale ale acestora.

Capacitatea noastra de a suporta stresul determina in mare parte ascensiunea in cariera. Este vorba, spre exemplu, despre stresul de comunicarii in cadrul unui colectiv, numeros si variat, de colegi. In afara de asta, poate aparea sarcina presanta de a fi responsabil pentru rezultatele unei echipe, pe langa cele individuale. In fine, te poti confrunta pur si simplu cu stresul de a fi mai serios si mai dedicat sarcinilor care ti se deleaga, fara sa fii impins de la spate.

Angajatii din romania insa nu realizeaza deocamdata ce pret poate avea acest stres. Conform unui studiu realizat in Statele Unite, cel mai adesea, atacurile de cord au loc in ziua de luni pana in ora 10:00 dimineata. Legatura intre stresul de a incepe inca o saptamana de munca si atacul de cord, este, fara nici un dubiu, extrem de stransa. Nici nu este de mirare. Alocam mai mult timp pentru serviciu decat pentru oricare alta activitate din viata. Daca serviciul nu este o sursa de implinire, nu avem de ales decat sa suportam calvarul de a ne uita la ceas din ora in ora sperand sa se termine cat mai repede ziua de munca. Acest stres, cauzat de neimplinire, este multiplicat de cel al responsabilitatilor si al comunicarii cu seful, colegii sau clientii cu care interactionam.

Ce ne ramane de facut?

“Un om destept invata din greselile sale, un om intelept invata din greselile celorlalti”.

Din experienta celor din America de Nord putem sa invatam ca este ultra important sa ne descoperim chemarea sau profesia pe care o putem practica cu pasiune. Acest lucru este in mod cert realizabil. Ce-i drept, cu greu ne vine sa credem aceasta, din cauza cliseelor care ne-au fost induse pe parcurs de catre familie, mass media, prieteni si scoala.

Daca nu ti-ai descoperit inca vocatia, nu renunta. Este adevarat, un job “caldut”, care, nu numai ca nu e satisface professional, dar chiar te enerveaza, cu toate ca iti ofera un castig convenabil, este inamicul succesului. Tocmai acest stres poate conduce la un posibil dezastru din punct de vedere al sanatatii. Incearca sa schimbi situatia pana nu este prea tarziu.

Daca stii ce anume te pasioneaza, atunci nu renunta la cautare in schimbul unei meserii care iti ofera un salariu rezonabil. In acest fel, multi tineri raman “blocati” in call center-urile industriei bancare sau de telecomunicatii. Acestea platesc suficient de bine incat sa nu mai cauti un alt job, pentru moment. ‘Timpul trece, leafa merge’ si astfel, tinerii se trezesc dupa cativa ani buni ca nu au acumulat nimic in plan profesional, cu exceptia absolvirii catorva cursuri interne de specialitate.

Chiar daca accepti un job de compromis, pe termen scurt, nu inceta sa cauti pana nu-ti vei gasi profesia care te poate implini.

O data descoperita, pasiunea sau vocatia ta va da un nou sens efortului sustinut, chiar daca aceasta inseamna mai multe responsabilitati. Fiind motivat, nu numai ca vei avea mai multa energie dar te vei afla in postura de a actiona in directiile prioritare care vor contribui in cea mai mare masura la dezvoltarea si ascensiunea ta in domeniu.

Cum ramane, insa, cu banii? Cum pot face mai multi bani? Daca iti urmezi inclinatia, faci ceea ce te pasioneaza si preiei mai mult stres, banii vor urma si ei la scurt timp.


Eduard Radu este initiatorul primului centru privat de servicii de consiliere in carieră din Romania. Pornind de la angajare, promovare, dezvoltare personala si pana la construirea unei cariere de succes. Eduard scrie si colaboreaza in mod constant cu eJobs si reviste ca BIZ sau Capital. Pentru a afla mai multe informatii vizitati
www.careerexperts.ro sau scrieti-ne la contact@careerexperts.ro

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri