Abilitatile de lider – innascute sau construite?

Din ce in ce mai multe anunturi de angajare, chiar si cele care nu sunt neaparat pentru pozitii de conducere, includ printre trasaturile candidatului ideal detinerea abilitatilor de lider. Dar ce inseamna de fapt a fi lider si ce anume face din unii oameni lideri incontestabili? Sunt abilitatile de lider innascute sau le putem cultiva? Adevarul este, ca de cele mai multe ori, undeva la mijloc.

Specialistii spun ca abilitatile de lider sunt o treime innascute si doua treimi construite. Asadar, este nevoie de o baza nativa pe care sa o slefuim, dar, si mai mult, este nevoie de o permanenta preocupare pentru dezvoltarea abilitatilor pe care ar trebui sa le detina un lider adevarat. Exista persoane care, desi au potential de lider, nu il exploateaza. In schimb, sunt persoane care isi doresc atat de mult sa devina lideri incat resuesc sa compenseze intrucatva absenta trasaturilor innascute de conducator.

A te afla la conducerea unei companii, a unui departament, a unei tari sau a unui grup oarecare de oameni presupune asumarea unei pozitii extrem de complexe. Este greu de crezut ca cineva se naste complet pregatit pentru a gestiona toate situatiile si relatiile sociale cu care va avea de a face de pe o pozitie de conducere. Exista insa niste caracteristici definitorii ce predispun anumite persoane la a deveni lideri:

1. Firea extroverta
Se considera ca persoanele extroverte au mai multe sanse de a ocupa o pozitie de conducere datorita usurintei cu care reusesc sa isi exprime opiniile si, mai ales, sa ii determine pe ceilalti sa le accepte. Persoanele extroverte comunica mai eficient si, de aceea, sunt mai potrivite pentru coordonarea unei echipe decat persoanele introvertite. Din acelasi motiv, le reuseste mult mai des dificila misiune de a le transmite altora viziunea proprie si de a-i motiva pe ceilalti sa lucreze in sensul acestei viziuni.
 
Totusi, multe persoane extroverte nu dispun de disciplina necesara pentru a fi lideri. Desi nu au dificultati in exprimarea propriilor opinii si sentimente, extravertii pot sa nu expuna ideea potrivita la momentul potrivit sau in fata oamenilor potriviti. Iar o sincronizare perfecta cu contextul este esentiala pentru un lider. Firea extroverta nu este deci suficienta pentru a obtine o pozitie de leadership, dar ea este necesara.
 
2. Indrazneala
Multi avem idei geniale, dar poate nu credem suficient in ele sau nu le exprimam deschis. Persoanele care indraznesc sa isi puna in aplicare ideile au un potential ridicat pentru a ocupa o functie de lider. Numai cei care se autopozitioneaza in fata luand initiativa au sansa de a fi recunoscuti si de ceilalti drept conducatori.
 
Indrazneala este o trasatura de caracter, dar ea se poate cultiva de-a lungul carierei si a vietii in general. Indrazneala este dependenta de increderea in sine. De aceea, persoanele care stagneaza profesional din cauza lipsei de initiativa sau indrazneala, ar trebui sa lucreze mai intai la increderea in propria persoana, la valorizarea pozitiva a propriilor opinii.
 
3. Asumarea riscurilor
Pentru a fi indraznet, trebuie implicit sa fii deschis in fata riscului. Leadership-ul se axeaza in mare parte pe inovatie, iar inovatia nu poate exista in absenta riscului. Persoanele care sunt dispuse sa riste au sanse mai mari sa obtina o pozitie de lider comparativ cu cei care se limiteaza la deciziile confortabile. Nu poti face salturi profesionale fara a avea o atitudine orientata catre risc.

Pentru ca riscul presupune si o potentiala finalitate negativa, un adevarat lider trebuie sa fie dispus sa isi asume esecul atunci cand el se produce ca urmare a deciziilor sale indraznete, orientate spre risc. De asemenea, este important ca liderul sa fie capabil sa transmita echipei sale posibilele efecte ale deciziilor sale, astfel incat membrii echipei sa isi asume la randul lor reusita/esecul.
 
4. Inteligenta
Liderii trebuie sa fie capabili sa analizeze toate aspectele unei situatii in fata careia sunt pusi si sa ia deciziile corecte in urma acestei analize. De aceea, liderii trebuie sa fie inteligenti. Nu este insa vorba numai despre detinerea unui IQ peste medie, ci si a unui EQ ridicat. Astfel, liderii coreleaza inteligenta cognitiva cu inteligenta emotionala pentru intelegerea mai eficienta si mai profunda a situatiilor sociale cu care au de a face.
 
Studiile facute pe 500 de companii din intreaga lume de Daniel Goleman, parintele conceptului de inteligenta emotionala, au dezvaluit ca angajatii cu un EQ ridicat isi valorifica potentialul cognitiv si emotional de care dispun si ajung in pozitii de conducere. Cu cat un angajat avanseaza mai mult in companie, cu atat inteligenta emotionala devine mai importanta. Manager-ii de echipe trebuie sa fie capabili sa isi adapteze emotiile la cele ale subordonatilor si, de asemenea, sa seteze o anumita atmosfera emotionala in cadrul echipei care sa eficientizeze lucrul. Asadar, pentru a lua cele mai bune decizii, sefii de departamente sau de echipe de proiect trebuie sa detina un nivel ridicat de inteligenta emotionala.
 
5. Empatia
Cuvintele lui Bernard Bass (psiholog si profesor universitar cu o contributie importanta in domeniul leadership-ului) descriu cel mai bine importanta pe care o are empatia pentru un lider: "The leader must be able to know what followers want, when they want it, and what prevents them from getting what they want." [“Liderul trebuie sa fie capabil sa vada ce isi doresc subordonatii lui, cand isi doresc si ce anume ii opreste de la obtinerea a ceea ce isi doresc.“]
 
Detinerea acestor trasaturi innascute nu este insa suficienta pentru a avea succes ca lider. Pe piata sunt disponibile mai multe programe de dezvoltare (cursuri, sesiuni de training, conferinte etc.) prin care poti invata cum sa iti valorifici abilitatile pe care le detii deja sau cum sa compensezi lipsa unora dintre ele.
 
De exemplu, o abordare noua asupra conceptului si a practicilor de leadership este propusa de evenimentul Think Leadership. Acesta se adreseaza profesionistilor cu 4-7 ani de experienta in marketing, vanzari, finante si logistica si care urmaresc o pozitie de leadership. In cadrul evenimentului de doua zile, te vei intalni si vei interactiona cu oameni cu o experienta remarcabila de leadership, dispusi sa iti impartaseasca din invataminte si experiente, vei descoperi care sunt resursele pe care le poti accesa in cadrul unora dintre cele mai mari organizatii din Romania pentru a iti maximiza cunostintele si potentialul. De asemenea, vei experimenta cateva dintre cele mai relevante resurse externe de dezvoltare – o sesiune pe Situational self-leadership, oportunitatile pe care ti le ofera un program de MBA, sesiuni de self-assessment facilitate de consultanti in domeniu. Mai multe detalii pe pagina evenimentului Think Leadership.

 

Va recomandam si:

Salariu minim 2025

ULTIMELE JOBURI