Cum investesti in cariera ta pe timp de vara?

Cum iti vei petrece urmatoarele 3 luni de vara? Probabil ti-ai facut deja o multitudine de planuri. Si, la fel de probabil, niciunul dintre acestea nu se refera la dezvoltarea profesionala. Ceea ce este o greseala pentru ascensiunea ta in cariera.

Daca momentan nu esti angajat, foloseste aceasta perioada pentru a castiga un avantaj competitiv in fata celorlalti candidati de pe piata fortei de munca. Daca ai un job, dar iti doresti o schimbare sau o avansare in cariera, profita de perioada mai putin aglomerata a lunilor de vara pentru a investi in dezvoltarea ta ca specialist. Afla care sunt principalele lucruri pe care le poti face pentru a-ti creste cariera pe timp de vara.

1. Identifica-ti punctele slabe
Inainte de a decide in ce activitati de dezvoltare profesionala merita sa te implici pentru a aduce o imbunatatire calitatilor tale de specialist, este necesar sa iti faci o autoevaluare. Analizeaza-ti la rece punctele tari si punctele slabe, iar in urma rezultatelor extrase, iti va fi mult mai usor sa alegi pasii urmatori pentru a-ti creste cariera. Raporteaza-te la reusitele si la esecurile tale din cariera si incearca sa ajungi la sursa lor. Care a fost cauza pentru care un ai primit jobul X? Cum ai reusit sa duci la capat proiectul Y, pe care l-au refuzat toti ceilalti colegi?
 
In urma acestei autoevaluari, poti descoperi ca ai nevoie sa inveti o anumita limba straina, ca ai nevoie de un training pe un anumit domeniu, ca este cazul sa iti faci mai multe contacte sau poate toate acestea la un loc.
 
2. Participa la programe de dezvoltare profesionala
Conferintele, cursurile si training-urile sustinute pe teme legate de domeniul tau de activitate sunt o ocazie buna de a te mentine la curent cu noutatile si tendintele din aria ta de lucru, dar si o sansa de a-ti structura cunostintele si de afla raspunsul la anumite intrebari din partea unor experti care iti impartasesc din experienta.
 
Profita de faptul ca ai mai mult timp liber pentru a investi si in calitatile tale soft (soft skills). Este cunoscut faptul ca profesionistilor care investesc permanent in dezvoltarea lor personala (abilitatile de comunicare, de management al timpului, de gestionare a conflictului, increderea in sine etc.) le este mai usor sa se afirme profesional.
 
Nu uita ca important este sa si pui in aplicare ulterior lucrurile invatate in urma participarii la acest tip de programe de dezvoltare profesionala. In plus, oamenii pe care ii cunosti acolo, relatiile pe care ti le creezi si pe care le intretii ulterior, reprezinta un alt beneficiu al participarii care poate avea efecte pozitive asupra carierei tale.
 
3. Asuma-ti mai multe atributii
In perioada lunilor de vara, majoritatea colegilor sunt plecati in concediu, dar volumul de lucru al echipei ramane constant. Daca scopul tau este sa investesti in cariera ta pe timpul verii, considera acest lucru drept o oportunitate.
 
Preluand o parte din atributiile colegilor tai, iti poti perfectiona anumite abilitati si ai sansa de a experimenta o diversitate mai are de task-uri. Vei contracara astfel efectele negative pe care le poate avea asupra ascensiunii tale intrarea intr-o anumita rutina. In urma unei astfel de experiente de test sau demo privind o alta pozitie in cadrul departamentului, exista sansa sa descoperi ca ar trebui sa urmezi un nou drum profesional. Mai mult, proactivitatea si competenta demonstrate vor fi apreciate de superiori, generand posibilitati de avansare.
 
4. Invata o limba straina
Pentru a nu mai fi pus in situatia de a rata oportunitati de angajare din cauza necunoasterii unei limbi straine, profita de timpul liber din timpul verii pentru a-ti dezvolta aceste abilitati. Din ce in ce mai multe anunturi de angajare contin in rubrica dedicata cerintelor cunoasterea la nivel avansat a cel putin unei limbi de circulatie internationale, de cele mai multe ori fiind necesare abilitati lingvistice in doua limbi straine. Cele mai cerute limbi straine sunt limba engleza, franceza, italiana, spaniola si germana. Daca esti cunoscator al unor limbi mai exotice precum portugheza, olandeza, suedeza, finlandeza, sarba, ebraica sau turca, ai un adevarat avantaj pentru obtinerea anumitor job-uri.
 
Faptul ca ai studiat candva o anumita limba straina nu inseamna ca o mai stapanesti si astazi la acelasi nivel ca atunci. Autoautoevalueaza-ti periodic nivelul de cunoastere a unei limbi straine si foloseste diferite trucuri pentru a-ti imbunatati perfomantele lingvistice: urmareste posturi TV si radio care emit in limba respectiva; vizioneaza filme in care se vorbeste in acea limba – initial, poti recurge la subtitrare pentru a te familiariza cu termenii, dupa care poti renunta treptat la ea; citeste carti in limba respectiva, de dificultate variabila in functie de gradul tau de cunoastere; ajuta sa citesti carti bilingve, in care una dintre pagini este scrisa in limba straina, iar pagina opusa traduce textul in romana (sau intr-o limba straina pe care o cunosti deja; citeste editiile online ale ziarelor si revistelor din tara in care se vorbeste limba pe care intentionezi sa o inveti; folosesti setari in acea limba la telefon, calculator etc. pentru a te familiariza cu termeni uzuali; testeaza-ti periodic evolutia facand teste de limba disponibile pe Internet.
 
Desigur, o alternativa sunt intotdeauna cursurile acreditate, ce ofera avantajul unei validari in fata angajatorului a competentelor tale lingvistice.
 
5. Fa networking
Perioada mai putin aglomerata a verii iti ofera mai mult timp pentru a participa la evenimente si pentru a desfasura activitati de socializare care iti vor creste reteaua de contacte profesionale. De asemenea, foloseste-te de vara pentru a relua legatura cu persoane pe care nu le-ai mai vazut de mult, pentru a cunoaste persoane noi si pentru a-ti intari relatiile profesionale.
 
Daca activitatea pe care o desfasori permite acest lucru, stabileste mai multe intalniri de business in aceasta perioada. Profesionistii cu care doresti sa stabilesti astfel legaturi profesionale vor fi, la randul lor, deschisi la a accepta invitatia unei intalniri, intrucat au, de asemenea, mai mult timp liber in lunile de vara, exceptie facand desigur subiectii care sunt plecati in concediu.
 
O forma mai comoda si rapida de stabili legaturi noi de business este prin networking-ul online. Foloseste oportunitatile pe care retelele de socializare le deschid in acest sens. Desi legaturile stabilite vor fi mai superficiale, networking-ul online reprezinta un punct valoros de plecare. O retea profesionala bine pusa la punct te va ajuta in moduri si situatii in care nici nu iti imaginezi.
 
6. Odihneste-te eficient
Foarte multe persoane confunda odihna cu statul degeaba, lenevitul sau plictiseala. Acestea nu reprezinta insa odihna, ci pierdere de vreme. Odihna consta in relaxare, iar pentru a te relaxa in mod eficient, poti recurge la metode active, cum ar fi hobby-urile. Fie ca practici un sport, te ocupi de gradinarit sau pictezi, asigura-te ca beneficiezi de suficient somn si ca intr-adevarul tonusul tau fizic si psihic se imbunatatesc.
 
 
Majoritatea oamenilor au tendinta de a folosi perioada verii pentru a fugi si a se deconecta total de jobul lor. Cu toate ca zilele libere si concediile sunt necesare pentru orice profesionist, in cazul oamenilor care impartasesc aceasta mentalitate de “fuga estivala de job”, apare un semn de intrebare privind ambitiile lor profesionale, implicarea in jobul pe care il au si pasiunea pentru munca pe care o desfasoara. Persoanele cu adevarat pasionate de jobul lor si interesate de propria crestere profesionala, folosesc in mod eficient perioadele mai putin aglomerate, implicandu-se in activitati constructive pentru cariera lor. Urmand sfaturile de mai sus sau facand alte lucruri pe care le consideri potrivite pentru cariera ta, vei obtine un avantaj competitiv in fata majotitatii candidatilor de pe piata fortei de munca.
 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI