Locul tau pe piata fortei de munca din 2012

Gasirea unui loc de munca este o adevarata provocare, mai ales daca esti la inceputul carierei. Poate stii care este domeniul in care vrei sa lucrezi sau poate vrei doar sa ai un loc de munca stabil, indiferent de domeniu. In oricare dintre aceste situatii te-ai afla, pentru a obtine job-ul dorit, trebuie sa ai un CV care sa-ti reflecte potentialul. La fel de important este si sa te pregatesti pentru interviul de recrutare, gandindu-te la posibile raspunsuri pentru intrebarile care iti vor fi adresate. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa ai replicile gata invatate, dar schitarea catorva idei inaintea interviului te va ajuta sa faci fata in cazul in care, din cauza emotiilor, se intampla sa intampini dificultati in a raspunde la intrebari.

Piata locurilor de munca s-a dezmortit in ultima perioada, companiile anticipand cresteri promitatoare de angajari in trimestrul al treilea al acestui an, rezultand o previziune neta de angajare de 10%. Domeniile cele mai ofertante in acest trimestru sunt administratia publica si serviciile sociale, precum si domeniul finante, asigurari, servicii imobiliare si de afaceri. In ceea ce priveste pozitiile pentru studenti si proaspeti absolventi, cele mai multe pozitii deschise sunt in domeniul IT, in outsourcing, asigurari, vanzari si in domeniul financiar.

Printre companiile care fac cele mai multe angajari in aceasta perioada se afla Continental Automotive, Genpact, GSK, Honeywell, Microsoft, Oracle, Stefanini, Libra Internet Bank, JTI, Skobbler etc. Pozitiile deschise in aceste companii sunt job-uri entry-level, programe de internship, precum si pozitii de middle si top management.

Fii perseverent

Chiar daca nu ti-ai gasit un loc de munca pana acum, desi a trecut o perioada de cand esti in cautarea lui, fii perseverent pentru ca rezultatele nu se vor lasa asteptate. Pune accent pe dezvoltarea personala. Poti face asta investind in imbunatatirea abilitatilor tale de comunicare, daca te intereseaza un domeniu in care acestea sunt un must have, sau in dezvoltarea abilitatilor de negociere, care te vor ajuta in obtinerea salariului dorit, dar si in activitatea cotidiana de la locul de munca, daca vrei sa te orientezi, de exemplu, catre domeniul vanzarilor.

In ultima perioada, cunoasterea a cel putin unei limbi straine este o cerinta obligatorie pentru majoritatea job-urilor disponibile. Timpul liber pe care il ai pana in momentul angajarii poate fi deci o oportunitate pentru a-ti imbunatati abilitatile de limbi straine. Printre cele mai cautate limbi straine se numara engleza, franceza, italiana, spaniola sau germana.

Unul dintre cele mai importante aspecte pe care pune accent un angajator este experienta profesionala. Revizuieste-ti CV-ul, scotand in evidenta responsabilitatile, precum si rezultatele obtinute la stagiile de practica sau activitatile de voluntariat pe care le-ai desfasurat intr-un ONG sau intr-o organizatie studenteasca. Pentru job-urile entry-level, experienta profesionala se compenseaza cu internship-uri si activitati de voluntariat. Tinand cont ca angajatorul vrea sa vada ca esti o persoana proactiva, daca nu ai avut astfel de experiente, nu este prea tarziu sa incepi sa desfasori o astfel de activitate acum. Profita de oportunitate pentru a deveni mai responsabil, pentru a te obisnui cu indeplinirea sarcinilor care ti se repartizeaza si pentru a-ti dezvolta abilitatile de a lucra in echipa.

Fii deschis oportunitatilor care apar

Gasirea unui job in domeniul in care ai absolvit studiile sau in care studiezi poate fi dificila, mai ales pentru o pozitie entry-level. Inarmeaza-te cu rabdare si, pentru inceput, fii deschis si catre alte domenii, in special daca in cel dorit de tine nu sunt locuri de munca si nici nu se preconizeaza o deschidere a pietii in acest sens. Acum ai ocazia de a experimenta, pentru a vedea ce tip de job ti se potriveste. Exista sansa de a descoperi ca iti place si un alt domeniu de activitate, in special prin prisma faptului ca in sfarsit vei putea desfasura activitati practice si nu doar teoretice, ca in timpul studiilor.

Stabileste-ti un obiectiv profesional si gandeste-te la modalitatile cele mai eficiente pentru a-l atinge. Spre exemplu, daca departamentul in care iti doresti sa lucrezi intr-o anumita companie nu are pozitii deschise, poti opta pentru un job in alt departament, urmand ca dupa o perioada de timp sa incerci sa te transferi, atingandu-ti astfel obiectivul.

Nu uita sa faci intotdeauna alegeri rationale, pentru a putea motiva la interviu interesul tau pentru domeniul respectiv.

Daca ti se pare prea brusca trecerea de la statutul de student la cel de angajat, opteaza pentru un internship. Multe companii ofera programe de internship, care se finalizeaza cu o oferta de angajare, daca rezultatele tale sunt foarte bune.

Asadar, daca esti proaspat absolvent aflat la inceput de cariare, fii perseverent in cautarea unui loc de munca si flexibil in ceea ce priveste oportunitatile care apar. Cu cat vei depune mai mult efort in gasirea job-ului potrivit, cu atat satisfactia ta va fi mai mare cand iti vei atinge obiectivul.

Succes!

Cauta job>>

Vezi oferta de programe de trainee si internship>>

 

Va recomandam si:

Career Guide 2021

ULTIMELE JOBURI