Cum iti negociezi salariul
Ai reusit sa treci cu succes de primele etape ale demersului de a te angaja: alegerea domeniului de activitate, a job-ului potrivit, interviul cu recruiterul. Urmatoarea etapa vizeaza negocierea pachetului salarial, una dintre cele mai mari dificultati cu care se confrunta studentii si proaspat absolventii.
Intr-adevar, salariul trebuie sa fie motivant, fie ca este vorba despre un job entry-level sau despre pozitii de middle si top management. Totusi, atunci cand te lovesti de intrebarea “Ce asteptari salariale ai?”, raspunsul tau trebuie sa fie realist, in concordanta cu competentele tale. Indiferent de cat de bine te-ai vandut in timpul interviului, nu poti cere un salariu dublu fata de cel pe care il poate oferi compania sau fata de oferta pietei din domeniul respectiv.
In teorie, salariul ar trebui sa iti ofere un trai decent, dar in practica, piata romaneasca nu este atat de ofertanta si este posibil ca, pentru o perioada de timp, sa fii nevoit sa iti gestionezi cu atentie cheltuielile.
Trebuie sa ai in vedere faptul ca este primul tau job, ca vei avea oportunitatea sa inveti, sa iti dezvolti cariera in domeniul vizat si ca, dupa ce vei acumula experienta, vei putea obtine o marire salariala sau vei putea opta pentru un loc de munca intr-o alta companie, in care pachetul salarial sa fie mai atractiv.
In continuare, iti vom prezenta anumite aspecte de care trebuie sa tii cont cand raspunzi la intrebarea referitoare la asteptarile tale salariale, precum si cateva sugestii pentru a negocia, daca acest lucru este posibil si compania nu are o grila fixa.
Oferta pietei
Un prim pas pe care il poti face pentru a sti care sunt salariile pentru job-ul dorit, este sa consulti unul dintre calculatoarele salariale existente pe internet. Acesta iti calculeaza salariul mediu pentru job-ul dorit, in functie de domeniu, nivel de experienta si oras.
De asemenea, iti poti intreba prietenii sau cunostintele care lucreaza pe aceeasi pozitie ca cea vizata de tine sau pe una similara, pentru a avea informatii cat mai relevante.
Branding-ul personal
In ultima perioada, auzim tot mai des aceste doua cuvinte. Branding-ul personal constituie un aspect cheie, pe care ar trebui sa pui accent la interviu si care iti poate creste sansele de a obtine un salariu atractiv.
Brand-ul personal defineste cine esti, potentialul tau, atitudinea ta, ceea ce te recomanda si te diferentiaza pe tine de ceilalti candidati. Acesta se construieste de-a lungul timpului, dupa ce iti descoperi punctele forte si gasesti cele mai eficiente metode pentru a le evidentia. De asemenea, dupa construirea unui brand personal, acesta trebuie promovat atat prin intermediul retelelor de socializare, cat si prin CV si carte de vizita.
Iti poti evidentia brand-ul personal inca de la primul contact cu intervievatorul, prin detalii precum strangerea de mana, vestimentatia, atitudinea. Cu cat te vinzi mai bine, cu atat vei avea mai multe sanse de a-l convinge ca esti candidatul potrivit pentru pozitia respectiva, ca esti motivat, ca ai potential si, ca urmare, vei putea sa ai asteptari salariale mai ridicate.
Negocierea salariului
In primul rand, lasa-l pe angajator sa aduca vorba despre salariu. In caz contrar, exista riscul de a parea interesat mai mult de partea financiara decat de job-ul in sine, ceea ce nu ar produce o impresie buna.
Cand va trebui sa spui care sunt asteptarile tale salariale, nu incerca sa eviti subiectul sau sa dai un raspuns ambiguu. Trebuie sa fii sigur de abilitatile tale si de salariul pe care il consideri potrivit pentru competentele pe care le ai. Nu este indicat sa spui un salariu fix, ci este de preferat sa mentionezi un interval in care sa se incadreze suma dorita de tine. Nu uita sa aduci argumente pertinente atunci cand raspunzi la intrebarea referitoare la salariul dorit. Mentioneaza studiile pe care le ai, internship-urile pe care le-ai facut sau activitatile de voluntariat, abilitatile relevante pentru job pe care le detii si faptul ca te-ai documentat si ai vazut care este oferta pietei.
De asemenea, daca angajatorul iti face o contraoferta mai mica decat asteptarile tale, tine cont si de celelalte beneficii pe care le poti obtine, inainte de a lua decizia daca accepti sau refuzi. Asculta oferta pe care ti-o face angajatorul, chiar daca este mai mica decat cea dorita de tine. Poti fi placut surprins sa observi ca, pe langa salariu, ti se ofera tichete de masa, bonusuri in urma evaluarilor si chiar cresteri salariale daca performanta ta este ridicata. Poti aduce in discutie bonusurile bazate pe performanta, cresterile salariale, oportunitatile de promovare si posibilitatea de a participa la traininguri, in cazul in care angajatorul nu o face.
Daca nu ajungi la nicio concluzie cu angajatorul, atunci incearca sa obtii o data in care ati putea sa reluati negocierea sau sa afli care sunt criteriile de a primi o marire de salariu. Fii flexibil si pune in balanta si oportunitatile care ti se ofera pe termen lung.
In cazul in care mai ai o oferta din partea altei companii, poti mentiona de ea, dar trebuie sa iti asumi riscul atunci cand o aduci in discutie. Poti obtine o oferta mai buna din partea angajatorului in cazul in care i-ai facut o impresie foarte buna si vrea sa te angajeze, dar exista posibilitatea de a nu schimba cu nimic oferta sau se poate intampla chiar sa isi piarda interesul.
Unele persoane au abilitati de negociere mai dezvoltate decat altele. Daca detii astfel de abilitati, poti cere un salariu mai mare decat cel dorit, fiind deschis la negociere cu angajatorul. Poti obtine in final suma dorita si, in plus, ii demonstrezi angajatorului ca esti o persoana flexibila.
Daca nu esti sigur ca vrei sau nu sa accepti oferta, spune-i angajatorului ca ai nevoie de o zi timp de gandire. Nu este obligatoriu sa accepti oferta chiar in timpul interviului.
Negocierea salariului poate fi o adevarata provocare, dar daca ai incredere in abilitatile si competentele tale, iar discutia este bazata pe respect si flexibilitate, iti poti atinge obiectivul.