Angajarea la 20, 30, 40, 50(+) de ani

Fie ca iti doresti sa cresti profesional prin obtinerea unui loc de munca mai bun, vrei sa iti relansezi cariera angajandu-te intr-un alt domeniu sau, pur si simplu, ti-ai pierdut job-ul ca urmare a reducerilor de personal in cadrul companiei unde erai angajat, te confrunti cu situatia de a-ti cauta un job nou. Acest lucru ti se poate intampla in orice moment al vietii, la 20, 30, 40, 50 de ani sau chiar dupa aceea.

Indiferent care este motivul pentru care iti cauti un loc de munca, vei avea succes numai daca tii cont de contextul economic, de tendintele de pe piata fortei de munca, dar si de aspecte care se refera strict la tine in calitate de candidat. Unul dintre factorii care influenteaza tipul de strategie adoptata in procesul de cautare a unui job este varsta candidatului.

Afla cum sa abordezi procesul de cautare a unui job atunci cand ai 20, 30, 40 sau 50(+) de ani.

Cautarea unui job la 20 de ani
In cazul celor mai multor persoane, cautarea unui job la 20 de ani inseamna de fapt cautarea primului job. In aceasta etapa a vietii, ai avantajul de a fi lipsit de prea multe responsabilitati, ceea ce iti permite sa te dedici intru totul carierei. Entuziasmul, puterea de munca si prospetimea ideilor sunt aspecte valorizate de angajatori in cazul candidatilor tineri, deci mizeaza pe acestea pentru a compensa lipsa de experienta.
 
Este perioada in care poti experimenta si decide care este cea mai potrivita cariera pentru tine. Ai ocazia sa iti exploatezi competentele, sa iti descoperi punctele tari, dar si punctele slabe. Practic, este perioada in care te definesti ca profesionist. Profita de aceasta varsta pentru a invata cat mai mult de la colegii aflati pe o treapta superioara in cariera, dar si pentru a-ti demonstra potentialul. Daca iti incepi parcursul profesional intr-un anumit domeniu de timpuriu, ai mai multe sanse de a ajunge ulterior in varf, la job-ul pe care il visezi.
 
Pentru ca, la 20-25 de ani, nu ai presiuni financiare foarte mari si ai mai mult timp liber decat vei avea mai tarziu, poti opta pentru stagii de practica sau programe de internship care te vor ajuta sa acumulezi experienta si sa fii pregatit pentru job-urile ulterioare. Nu vei mai avea aceasta sansa in viitor, cand angajatorii se vor astepta sa detii deja experienta intr-un anumit domeniu. Cu toate ca de la proaspat absolventi nu se pretinde intotdeauna experienta de lucru, este bine sa te acomodezi cu responsabilitatile unui job inca din timpul facultatii. De aceea, este indicat sa urmezi, in paralel cu facultatea sau masteratul, un stagiu de practica ori un program de internship sau de traineeship.
 
Cautarea unui job la 30 de ani
Incepand cu varsta de 30 de ani, fiecare job pe care il ai trebuie sa aiba o relevanta in contextul carierei pe care ti-o doresti. Daca un loc de munca nu contribuie la cresterea ta profesionala, nu il accepta. Risti sa iti aglomerezi CV-ul cu urcusuri si coborasuri care iti vor afecta, pe termen lung, cariera. Pentru a te recomanda drept un profesionist intr-un domeniu de activitate, CV-ul tau trebuie sa demonstreze o anumita stabilitate.
 
Daca, pana la aceasta varsta, puteai explora mai multe oportunitati de cariera pentru a o alege pe cea mai potrivita, de acum inainte iti poti asuma mai putine riscuri. Iti doresti, probabil, un echilibru intre viata profesionala si cea personala, deci programul de lucru este unul dintre criteriile dupa care alegi un job. De asemenea, recompensa financiara si celelalte beneficii asociate job-ului capata o importanta din ce in ce mai mare in alegerea unui loc de munca.
 
Daca ai descoperit un nou drum profesional pe care iti doresti sa il urmezi, nu este timpul pierdut. Cu toate ca, in mod normal, ar fi trebuit sa acumulezi deja, pana la aceasta varsta, experienta in domeniul in care vrei sa iti construiesti o cariera, exista persoane care si-au descoperit adevarata vocatie la 30 de ani. Daca esti dispus sa o iei de la zero, vei avea in final satisfactia de a lucra in domeniul care ti se potriveste. Iti va fi insa mai greu decat daca te-ai fi decis pentru aceasta directie inca de la 20 de ani. Pentru a folosi la maximum experienta acumulata pana la aceasta varsta, incearca, pe cat posibil, sa transferi din competentele pe care le detii deja din domeniul de activitate anterior astfel incat sa te recomande pentru un job in noua arie profesionala.
 
Cautarea unui job la 40 de ani
La 40 de ani, te astepti ca job-ul pe care il ai sa iti ofere satisfactie profesionala si recunoasterea valorii tale ca expert in domeniul in care iti desfasori activitatea. La aceasta varsta, iti cunosti deja foarte bine punctele tari, competentele de lucru care te diferentiaza de ceilalti candidati. Insa este la fel de important sa stii cum sa vinzi in fata angajatorului toate acestea. Este timpul sa investesti in brandul personal, sa iti construiesti o identitate profesionala bine definita. Eforturile in acest sens iti vor creste valoarea pe piata fortei de munca.
 
In egala masura, este necesar sa te informezi cu privire la locul tau pe piata fortei de munca astfel incat asteptarile tale salariale sa fie conforme cu realitatea. Candidatii cu experienta sunt extrem de cautati de angajatori, dar, de multe ori, pentru ca sunt foarte scumpi, companiile aleg sa angajeze oameni mai putin experimentati. Demonstreaza-i angajatorului ca detii calitatile si competentele corespunzatoare salariului pe care ai de gand sa il ceri.
 
Pentru a te asigura ca angajatorii au informatii corecte despre experienta acumulata de-a lungul timpului si despre competentele pe care le detii, investeste timp si atentie in redactarea unui CV pe masura. De asemenea, este important ca prestatia din timpul unui interviu de recrutare sa reflecte foarte bine toate aceste lucruri.
 
Cautarea unui job la 50 de ani
Odata cu inaintarea in varsta, cautarea din proprie initiativa a unui alt loc de munca scade. Aceasta atitudine este intrucatva normala, avand in vedere tendinta general umana de a evita schimbarile de orice fel dupa o anumita varsta. Cu toate acestea, daca te afli pus in situatia de a gasi un nou loc de munca, mizeaza pe experienta vasta pe care o detii in domeniul in care ai activat pana acum. Pune accent pe valoarea expertizei pe care o poti oferi si incearca sa muti atentia de pe varsta pe care o ai.
 
Se vorbeste foarte mult despre discriminarea candidatilor in ceea ce priveste varsta, mai ales in cazul persoanelor de peste 50 de ani aflate in cautarea unui loc de munca. Dintr-un anumit punct de vedere, “discriminarea” din partea angajatorilor este justificata. Acestia au cel putin doua motive pentru a prefera un candidat mai tanar in defavoarea unuia mai inaintat in varsta. In primul rand, un angajat care isi incepe activitatea in cadrul companiei la varsta de 50 de ani va putea sa isi desfasoare job-ul maxim pana la pensionare, deci pentru o durata de timp mult mai mica decat perioada maxima potentiala petrecuta in companie de un angajat de 25 de ani, de exemplu. In al doilea rand, angajatorii se tem ca un candidat de peste 50 de ani sa nu fie supracalificat pentru job-ul respectiv, iar in scurt timp sa isi piarda motivatia de a lucra pe postul acela dat fiind ca acesta nu ii ofera satisfactiile corespunzatoare nivelului sau de pregatire si de experienta.
 
Pentru a evita ceea ce poate parea “discriminare de varsta” in procesul de recrutare, poti recurge la cateva trucuri care sa mute atentia recruterului de la varsta ta. De exemplu, poti omite sa mentionezi in CV anul absolvirii facultatii/masteratului/doctoratului etc. si este de preferat sa prezinti numai istoricul profesional din ultimii 15-20 de ani.
 
Indiferent de cate ori va trebui sa iti schimbi locul de munca de-a lungul vietii, asigura-te ca deciziile pe care le iei sunt consistente cu cariera pe care doresti sa ti-o construiesti. Sfaturile de mai sus reprezinta un minim de aspecte de luat in considerare pentru atingerea acestui scop.

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI