Workaholismul si cariera ta

In loc sa te relaxezi si sa iti refaci fortele in timpul liber, continui sa lucrezi si acasa? Te simti nelinistit si chiar deprimat atunci cand nu lucrezi? Pentru cariera ta, este ideal sa iti iubesti munca, dar atunci cand job-ul ajunge sa iti controleze viata, este timpul sa te preocupi.

Afla daca suferi de workaholism si ce masuri trebuie sa iei pentru a evita sa ajungi dependent de munca.

Ce este workaholismul
Workaholismul este un tip de dependenta – dependenta de munca si se manifesta prin nevoia obsesiva de a lucra. Viciul sau obsesia pentru munca este inrudita cu tulburarea obsesiv-compulsiva, o obsesie mai ampla pentru ordine, perfectiune si control in detrimentul flexibilitatii, deschiderii si eficientei.
 
Diferenta dintre un workaholic si un om muncitor este ca primul pur si simplu nu se poate opri sa lucreze si se mandreste cu realizarile sale pentru mult timp. Atunci cand nu poate lucra, workaholicul se simte stresat, panicat si depresiv. El se percepe ca o persoana cu performante slabe, chiar daca altii ii spun altfel.
 
Workaholicii sunt persoane inteligente, ambitioase, prizoniere propriilor succese. Workaholicul este un perfectionist, care nu va accepta greseli, chiar daca acestea sunt o parte a fiintei umane, o persoana care simte necesitatea indeplinirii a cat mai multor sarcini inainte de a avea o parere buna despre sine, considerand ca el este singura persoana capabila de performante la locul de munca. Pentru un workaholic, este foarte dificil sa se relaxeze, de multe ori simtind nevoia mai intai sa duca la indeplinire anumite sarcini.
 
Workaholicii sunt, de obicei, persoane tinere si de varsta mijlocie, care vorbesc la telefon in mod constant si nu isi petrec niciodata timpul cu prietenii sau familia. Persoanele dependente de munca si-au pierdut interesul pentru propriile pasiuni si par a-si trai intreaga viata la birou, motiv pentru care ajung sa isi autosaboteze relatiile cu cei dragi.
 
Persoanele care sufera de obsesia de a lucra nu se vor uita niciodata in oglinda pentru a se vedea asa cum sunt ei intr-adevar. Prietenii, colegii de munca sau cei din familie le pot spune ce li se intampla, dar din moment ce acestia nu vor sa accepte realitatea, devin defensivi sau se cearta ori de cate ori cineva vorbeste despre tendinta lor pentru o munca excesiva. Negarea si controlul sunt comportamente comune si trasaturi ale dependentilor de munca.
 
Cum se manifesta workaholismul (semnale si simptome)
Una este sa iti iubesti munca, dar este cu totul altceva atunci cand lasi slujba sa iti controleze integral viata. Ca in cazul oricarei alte dependente, multi dintre noi lasa sa treaca neobservat faptul ca sunt dependenti de munca. Pentru a afla daca esti workaholic, fii cu ochii in patru la aceste cateva semnale:
 
Aduci munca acasa – in loc sa te relaxezi si sa iti refaci fortele in timpul liber, continui sa lucrezi si acasa.
 
Nu poti delega sarcini – majoritatea workaholicilor nu pot sau nu vor sa delege sarcini, avand convingerea ca ceilalti sunt incompetenti. Daca esti workaholic, atribuirea de sarcini iti este la fel de dificila pe cat iti este sa iti faci timp pentru odihna si relaxare. Sustii ca poti face singur o treaba mai buna in loc sa delegi pe altcineva pentru a rezolva anumite probleme si simti ca, daca un lucru nu este facut de tine, nu este bun si nu vrei sa risti sa trebuiasca sa repari dupa altii. Acest fenomen este denumit mania controlului si poate degenera in obsesie pentru control.
 
Munca devine o tehnica de relaxare – fii preocupat atunci cand vezi ca studierea documentelor de la munca devine o pauza pentru relaxare. Mai mult, te simti rau atunci cand nu lucrezi? Multi workaholici se simt rau atunci cand nu muncesc, devin depresivi sau nelinistiti.
 
Nu poti sa te ridici de la birou – desi munca nu se termina niciodata, nu poti pleca de la birou pana nu lasi totul in ordine. Mereu vei mai gasi ceva de modificat, aranjat, completat, dar, pentru a putea fi performanti la locul de munca, odihna este la fel de importanta ca rezolvarea diverselor sarcini.
 
Viata personala, familia si prietenii sunt pe locul secund –  Daca munca iti dicteaza intreaga activitate, iar familia si prietenii ajung pe locul secund, atunci prezinti unul dintre cele mai evidente simptome ale workaholismului. Fiind absorbit de munca, risti sa te izolezi social.
 
Cum este afectata viata de familie a unui workaholic
Munca are un loc important in identitatea individului, fiind cea care ne da un statut in societate. Este important sa lucram din greu pentru a obtine anumite satisfactii, dar atunci cand o persoana devine atat de absorbita de munca incat bucuria, fericirea si implinirea in viata personala si de familie tind sa dispara, atunci job-ul reprezinta o problema majora.
 
Pe masura ce workaholicii se concentreaza in a rezolva cat mai multe probleme la locul de munca, viata lor personala incepe sa sufere din cauza lipsei de atentie. Cum viata lor personala se deterioreaza, aceasta provoaca disconfort si mai mult pentru dependentul de munca, ceea ce il face sa munceasca si mai mult, intrand astfel intr-un cerc vicios.
 
De multe ori, workaholicul pierde din vedere scopul muncii sale. La inceput, este posibil sa faca ore suplimentare in scopul de a obtine promovarea si de a castiga mai multi bani, dar pe masura ce timpul trece, va realiza faptul ca nu se poate opri din a munci mai mult, chiar si atunci cand nu exista niciun castig semnificativ.
 
In multe cazuri,  familia prefera sa renunte la unele mici placeri daca asta presupune ca unul din membri sa petreaca mai mult timp la locul de munca si sa aiba astfel venituri suplimentare. Aceste compromisuri nu trebuie insa sa se faca foarte des deoarece apare posibilitatea de a-ti neglija familia. Familiile in care unul dintre parteneri este workaholic sunt de doua ori mai predispuse la divort.
 
Cum iti poate fi afectata cariera daca esti workaholic
Pentru a avea succes la locul de munca, trebuie sa poti relationa cu oamenii din jurul tau si sa ai o latura umana. Daca nu colaborezi cu cei din jur, daca nu comunici si te autoizolezi, nu iti vei putea atinge obiectivul in cariera.
 
Atunci cand lucrezi peste program sau cand nu faci pauze, esti predispus la stres. Un nivel mediu de stres te poate determina sa te concentrezi mai bine, te poate mobiliza sa finalizezi anumite sarcini. In schimb, un nivel ridicat de stres poate duce la fenomenul de burnout, precum si la alte probleme de sanatate, precum bolile coronariene.
 
Stresul este de asemenea un efect secundar al oboselii. Daca esti permanent obosit, risti sa iti pierzi energia si entuziasmul pentru munca, sa nu mai ai idei si solutii noi prin care te poti remarca. Cum poti fi un bun angajat pentru companie daca esti pur si simplu un robot ce nu poate veni cu idei noi pentru a-si realiza obiectivele stabilite?
 
Workaholismul transforma oamenii in persoane plictisitoare. Cei care isi petrec tot timpul muncind tind sa devina persoane cu care cei din jur nu vor sa se asocieze. Daca tu nu iti iei pauza de masa in timpul programului de lucru, nu inseamna ca ceilalti nu muncesc sau ca nu sunt la fel de performanti ca tine. Trebuie sa te relaxezi si sa iti acorzi macar jumatate de ora zilnic in timpul programului in care sa te destinzi si sa vii cu forte proaspete pentru finalizarea sarcinilor.
 
Workaholicii ar trebui sa isi faca griji pentru carierele lor. A lucra incontinuu nu este cea mai buna idee pentru obtinerea de rezultate. Trebuie sa muncesti mult, dar, de asemenea, trebuie sa iti faci timp si pentru tine. Trebuie sa vezi si ce altceva este in afara locului de munca si sa nu iti pierzi viata muncind in fiecare moment al fiecarei zile.
 
Idei pentru a evita sa devii workaholic
 
Stabileste niste limite clare  - fa tot posibilul sa iti stabilesti un program de munca. De exemplu, daca programul tau de munca este de la 09.00 la 18.00, atunci fa tot posibilul ca la ora 18.00 sa pleci de la birou. Nu sta peste program!
 
Dormi suficient! – Stand peste program sa lucrezi la un proiect, ca apoi sa te trezesti dimineata pentru a ajunge mai devreme la birou nu este o strategie buna. Lipsa de creativitate, moralul scazut si iritarea sunt cateva din trasaturile oamenilor care nu se odihnesc suficient. Munceste intelept, nu mai mult.
 
Petrece timp in natura - Petrecerea timpului in natura este o modalitate eficienta de a reduce stresul, deconectandu-te de la grijile cotidiene si de la diversele sarcini de la locul de munca ce par a nu se mai opri. Planifica-ti timpul astfel incat zilnic sa iesi din casa. De exemplu, rezerva-ti o jumatate de ora pe zi pentru a merge pe jos si pentru a admira imprejurimile, fara insa a te grabi.
 
Mentine un echilibru intre munca si viata personala – daca vei munci prea mult, probabil vei ajunge sa iti sacrifici din timpul pe care il petreci cu prietenii, familia sau partenerul de viata. Sa faci ceea ce iti place este un lucru important, dar la fel de importante sunt si persoanele din jur. Cand iti petreci timpul cu cei dragi, fii cu mintea intr-adevar acolo si nu la munca.
 
Mananca sanatos – Efecte secundare ale muncii peste masura sunt mancatul in exces si dieta nesanatoasa. Inainte de a pleca spre birou, fa-ti timp pentru a-ti pregati un mic dejun si o masa de pranz sanatoase. Cel mai important lucru este sa nu mananci in fata calculatorului, ci in afara biroului, pentru a te relaxa si a te putea bucura de pranz. De asemenea, ia in considerare includerea unor mici schimbari in rutina zilnica, precum a face exercitii fizice o jumatate de ora pe zi.
 
Gaseste-ti un hobby – Cauta un hobby, de preferat unul care sa nu aiba lucruri comune cu ceea ce faci zi de zi la locul de munca. Un hobby ar trebui sa iti aduca bucurie, sa fie ceva care sa iti ia gandul de la munca si cu ajutorul caruia sa iti gasesti echilibrul.
 
Asculta-ti corpul – Daca vei munci peste masura, vei incepe sa te simti obosit, apatic si irascibil. Toate aceste simptome sunt semne ca trebuie sa nu mai muncesti atat de mult. Este important sa iti asculti corpul, astfel vei stii cand esti bolnav sau cand ai nevoie de mai multa odihna.
 
Verifica-ti permanent idealurile si scopurile in viata – Este important ca in permanenta sa iti revizuiesti propriile idealuri, scopul in viata si comportamentul. De exemplu, daca in mod constant muncesti peste program, sacrificandu-ti viata personala din cauza muncii, intreaba-te urmatoarele: De ce fac asta? Care este scopul final? Comportamentul meu este unul sanatos?
 
Invata sa spui “NU” si sa delegi sarcinile altor persoane – incearca sa iti clarifici propriile valori si sa iti identifici obiectivele, reducand timpul pe care il petreci la munca sau gandindu-te la munca. Astfel, te vei ajuta sa iti invingi dependenta de munca.
 
Workaholism-ul sau dependenta de munca reprezinta o problema majora, iar multi nu realizeaza ca sunt afectati de acest fenomen. Aminteste-ti ca ai o viata si in afara locului de munca, o viata care este la fel de importanta ca job-ul. Munca este doar o parte a vietii tale, asa ca nu trebuie sa o lasi sa iti dicteze intreaga existenta.

 

Va recomandam si:

Salariu minim 2025

ULTIMELE JOBURI