Studiul in strainatate, accesibil si din ianuarie

Toamna aduce vesti bune pentru elevii care nu au reusit sa plece la studii in strainatate in septembrie. Ei nu trebuie sa mai astepte inca un an intrucat universitatile din Danemarca, Marea Britanie si Olanda isi deschid programele si in ianuarie 2013. Facultatea are exact aceeasi structura, iar, la terminarea studiilor, studentii vor obtine aceeasi diploma, numai ca, in loc sa termine in lunile de vara, vor termina in lunile de iarna. In plus, concurenta fiind mai mica, admiterea este mult mai usoara pentru aceste programe.

Cei interesati pot afla mai multe detalii direct de la reprezentantii universitatilor din strainatate prezente la RIUF, the Romanian International University Fair, cel mai mare targ de universitati internationale din Europa de Sud Est, desfasurat anul acesta pe 20-21 octombrie in Bucuresti la Sala Palatului si pe 23 octombrie in Cluj Napoca la Casa de Cultura a Studentilor.

O treime dintre elevii romani vor sa studieze in tara
Tarile in care se desfasoara programele cu incepere in luna ianuarie sunt si cele aflate intre destinatiile preferate de studentii romani. In cadrul unei intrebari cu raspunsuri multiple dintr-un studiu desfasurat la editia din martie 2012 RIUF, participantii au declarat ca Marea Britanie ramane destinatia de top pentru studiul in strainatate in randul elevilor romani, 46% dintre respondenti isi doresc sa plece la o universitate din aceasta tara. Urmatoarea destinatie preferata este Romania, 34% dintre vizitatorii RIUF declarand ca vor sa afle mai multe informatii despre programele de licenta si masterat oferite de universitatile romane. Mai mult, ei cauta la eveniment reprezentantii facultatilor din tara pentru a afla direct de la ei raspunsurile cautate.
 
In topul preferintelor se afla si Danemarca (25%), SUA (23%), Germania (22%) si Olanda (17%). Interesul in crestere pentru aceste tari, manifestat in ultimii ani, poate fi explicat de numeroasele informatii legate de alte destinatii de studiu accesibile din diferite puncte de vedere, cum ar fi: calitatea invatamantului, costuri de scolarizare, posibilitati de angajare, oportunitati de finantare si altele.
 
Stiintele exacte sunt cele mai cautate
Spre deosebire de studentii din Romania, unde profilul economic pare sa fie cel mai cautat domeniu, cei care pleaca in strainatate tind sa se focuseze pe domenii mai tehnice. De exemplu, Informatica/IT-ul a fost cea mai cautata specializare in afara tarii, 15% dintre participantii la eveniment dorind sa urmeze un program de licenta sau de master in acest domeniu, devansand suprematia domeniului Economic, care se afla in mod traditional pe prima pozitie.  Acesta a ajuns pe locul 2, la o distanta mica (14%), fiind la egalitate cu Medicina si Marketingul. 13% dintre participanti sunt interesati de studii in Jurnalism si Comunicare in afara tarii.
 
Fie ca isi doresc sa studieze aceste domenii, fie altele, elevii si studentii romani sunt asteptati la cea de-a 11 a editie RIUF. Pe 20-21 octombrie in Bucuresti si pe 23 octombrie la Cluj, vizitatorii RIUF vor putea sa interactioneze cu reprezentanti a zeci de universitati internationale, vor afla povesti de succes ale tinerilor romani care au studiat sau inca mai studiaza in strainatate, pot participa la sesiuni de prezentari ale diferitelor sisteme academice sau pot fi admisi pe loc. Mai multe detalii despre eveniment se gasesc pe www.riuf.ro.
 
Sustinatorii RIUF sunt: Intact Media Academy
 
Partenerii media ai RIUF sunt: 9 AM, Best Resource, Biz Camp, Business24, EDU Manager, Edu News, Ejobs, Goingout, Onlinestudent, Regielive, Romania Libera, Romania Pozitiva, Scoala EDU, Studentie.ro, Teen Press, Vinsieu, Wall-Street, Youmago, Ziare.com.
 
Parteneri institutionali ce contribuie la succesul evenimentului: British Council, CampusFrance, Comisia Fulbright, DAAD, Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
 
Parteneri educationali ce sustin RIUF sunt: AIESEC, ARDOR, ASCIG, ASER, ASPSE, Best, BOS, BYP, GRASP, Hipo, ISIC, LSRS, VIP, VWI.

 

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania