Mituri despre studiul in strainatate - Adevarate sau False?

Se vorbeste frecvent despre studiul in strainatate si despre interesul elevilor si studentilor romani de a merge la o facultate in afara tarii. Informatiile despre acest subiect au devenit mai bogate si mai accesibile, o data cu desfasurarea targurilor de profil (RIUF, cel mai mare targ international de universitati din Romania, va avea loc in curand). Insa, uneori, aceste date sunt contradictorii. Cat de inaccesibil este, de fapt, studiul in strainatate?

Universitatile de top vin in Romania
Adevarat. The Romanian International University Fair, desfasurat pe 20-21 octombrie la Bucuresti si pe 23 octombrie la Cluj Napoca ofera posibilitatea unei interactiuni directe cu facultatile din afara tarii. Doar la RIUF tinerii romani se pot intalni cu reprezentanti ai universitatilor de top din lume, precum Harvard (locul 3 in lume conform Top QS), University of Oxford (locul 5 in lume), Imperial College London (locul 6 in lume), King’s College London (locul 26 in lume) sau The Hong Kong University of Science and Techonolgy (locul 33 in lume). Acestia vor putea raspunde intrebarilor elevilor romani despre studiul si procesul de aplicare la o universitate  de prestigiu.
 
Procesul de admitere este complicat
Fals. Criteriile de admitere nu sunt intotdeauna atat de severe pe cat se crede. Actele necesare, in general, sunt un eseu personal, una sau cateva scrisori de recomandare, un CV, situatia academica din liceu sau facultate si dovada unui test de limba. De altfel, daca aveai impresia ca doar olimpicii pot fi admisi la studii in strainatate, afla ca majoritatea universitatilor cauta studenti cu medii peste 8 sau 8.50 la bacalureat sau licenta si la media anilor de liceu sau facultate.
 
In functie de domeniu si universitate, pot fi solicitate si cateva teste de aptitudini, iar in urma revizuirii documentelor, studentul va sustine un interviu. Acesta poate dura numai 15 minute, daca aplicantul participa, in cadrul RIUF, la Spot Admissions.
 
Universitatile de top au, intr-adevar, un proces de aplicare mai strict si vor urmari in primul rand relevanta activitatilor extra scolare desfasurate de student pentru domeniul in care vrea sa studieze si originalitatea lui, manifestate in documentele trimise. De asemenea, acestea cauta candidati cu media de bacalaureat peste 9.50.
 
Exista multiple surse de finantare
Adevarat. Privind costurile, multe state ofera sprijin financiar pentru studentii din Uniunea Europeana. De exemplu, in tarile nordice (Suedia, Danemarca, Finlanda) invatamantul este gratuit, atat la nivel de licenta, cat si la nivel de masterat. In Marea Britanie si Olanda se poate accesa un imprumut guvernamental de 100% din taxa de scolarizare, care va fi restituit ulterior. In Franta sau Germania taxele pentru un an de studiu variaza intre 0 si 1.000 de euro pentru universitatile de stat.
 
In plus, foarte multe universitati ofera burse. Chiar si universitatile de top prezinta diferite modalitati de finantare a studiilor. De exemplu, la Harvard, unde taxele de scolarizare pleaca de la putin peste 36.000 de dolari, studentii provenind din familii cu un venit anual de sub 65.000 de dolari pot beneficia de finantare integrala (inclusiv a cheltuielilor), iar daca venitul este situat in intervalul 65.000 si 150.000 de dolari/an, vor plati intre 0 si 10% din venit, in functie de circumstantele individuale. Mai mult, exista si alte modalitati de finantare, atat la Harvard, cat si la celelalte universitati. Mihaela Voicescu, o romanca studenta la Jacobs University Bremen, povesteste despre experienta ei la studii in strainatate si spune ca „Universitatea iti ofera garantia ca daca esti suficient de bun sa fii admis, ti se va oferi un pachet financiar care sa faca posibil sa iti permiti sa studiezi aici”. La RIUF, cele peste 50 de universitati internationale prezente vor avea peste 500 de burse, pentru care studentii romani pot aplica in momentul in care sunt admisi.
 
Universitatile te ajuta sa te adaptezi
Adevarat. Adaptarea la mediul international si la o noua cultura se face destul de usor. Datorita multitudinii de studenti internationali pe care ii atrag anual, aceste universitati stiu cum sa aiba grija de cursantii lor. De exemplu, pe langa evenimentele de orientare destinate studentilor din afara tarii care au loc la fiecare universitate din Marea Britanie, precum si in alte tari, la King’s College London (universitate aflata pe locul 26 in lume si care va fi prezenta la RIUF) au loc si workshop-uri practice despre: munca in Marea Britanie, deschiderea unui cont bancar in Marea Britanie, cum poti avea acces la National Health Service, cum sa calatoresti in Londra si multe altele. De asemenea, intr-unul din workshop-uri se vorbeste despre socul cultural si cum poate fi depasit, la care pot participa atat studentii, cat si rudele lor.

 La RIUF vor fi prezenti atat reprezentanti ai universitatilor internationale de top, cat si fosti studenti romani care au studiat in cadrul programelor de licenta, masterat sau doctorat ale acestor universitati. Acestia vor vorbi despre experienta lor acolo, despre procesul de admitere si despre oportunitatile de finantare folosite de ei. Povestile detaliate ale acestor tineri pot fi gasite si aici. Lista detaliata a expozantilor e disponibila pe site.

Sustinatorii RIUF sunt: Intact Media Academy, Farmec si Iulius Mall.

Partenerii media ai RIUF sunt: 9 AM, Ambition, Best Resource, Biz Camp, Business24, EDU Manager, Edu News, Ejobs, Intuitext.ro, Goingout, Onlinestudent, Regielive, Romania Libera, Romania Pozitiva, Scoala EDU, Studentie.ro, Teen Press, Vinsieu, Wall-Street, Youmago, Ziare.com.

Parteneri institutionali ce contribuie la succesul evenimentului: British Council, CampusFrance, Comisia Fulbright, DAAD, Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Parteneri educationali ce sustin RIUF sunt: AIESEC, Akcees, ARDOR, ASCIG, ASER, Aspire Academy, ASPSE, Best, BOS, BYP, GRASP, Hipo, ISIC, LSRS, VIP, VWI. 

 

Va recomandam si:

Regulament de participare la concursul “Studiul Cei mai doriti angajatori din Romania 2025”

ULTIMELE JOBURI