Cum sa ramai un angajat relevant pentru compania in care lucrezi

Nimeni nu este indispensabil sau de neinlocuit. Pe o piata a fortei de munca extrem de concurentiala pentru candidati, nu este suficient sa reusesti sa gasesti un job; este la fel de important sa stii cum sa il pastrezi

Daca lucrezi deja de ceva timp pe o anumita pozitie si doresti sa iti mentii job-ul sau sa cresti profesional in cadrul companiei, este timpul sa te preocupi pentru concurenta reprezentata de alti candidati de pe piata, de ceilalti angajati ai companiei si, mai ales, de sutele/miile de proaspat absolventi ai unei facultati din domeniul tau de activitate care intra pe piata muncii in fiecare an.   

Sfaturile de mai jos te vor ajuta sa iti pastrezi relevanta in fata angajatorului astfel incat sa iti asiguri locul de munca pe termen lung.
 
 
1. Ramai conectat la noutatile industriei
Rutina zilnica si felul in care esti obisnuit sa iti desfasori activitatea te pot face sa devii miop la noutatile din industrie sau la ultimele tendinte din domeniul in care lucrezi. Este important sa fii tot timpul la curent cu modul de lucru si instrumentele folosite de angajatii ce ocupa aceeasi pozitie ca tine in cadrul companiei sau in alte companii (mai ales in companiile concurente).
 
Daca exista metode noi pentru a rezolva o responsabilitate din cadrul job-ului, asigura-te ca ti-o insusesti si inveti sa o pui in aplicare. Altfel, angajatorul va fi tentat sa recurga la resurse umane care pot obtine aceleasi rezultate intr-un timp mult mai scurt sau cu un buget mai mic. Eficienta la locul de munca este la fel de importanta precum competenta, dovada ca exista multi angajati extrem de bine pregatiti si care isi fac treaba la nivelul solicitat de angajator, dar care, in timp, s-au deconectat de la noutatile industriei alegand sa lucreze zi de zi dupa o metoda care va deveni inevitabil, la un moment dat, depasita. Profesionistii aflati in aceasta situatie pierd teren in fata altor angajati care au invatat cum sa isi maximizeze eficienta si sa isi optimizeze astfel performantele de la locul de munca.
 
 
2. Imbunatateste-ti permanent competentele
Competentele sunt calitatile pe baza carora iti duci la indeplinire, zi de zi, responsabilitatile de la job. Daca esti tot timpul la curent cu noutatile industriei inseamna ca stii si care abilitati iti lipsesc, care sunt skill-urile tale forte si care competente necesita sa mai fie slefuite. Pentru a ramane relevant la locul de munca, este necesar sa inveti tot timpul, fie citind presa si site-urile de specialitate, fie participand la workshop-uri, conferinte si training-uri din domeniul tau de interes.
 
Poti invata continuu si intr-un mod informal, incercand tot timpul lucruri noi, intreband colegii de breasla mai experimentati decat tine, comparand cunostintele tale cu ale celorlalti. Uneori, este indicat sa cunosti viziunea unui incepator; acesta poate aduce idei proaspete si neinfluentate de rutina lucrului cotidian in domeniul respectiv (fapt care tinde mai mult sa ingusteze viziunea decat sa o largeasca).
 
Nu te limita la portiunea ta de activitate. Incearca sa vezi tot timpul imaginea de ansamblu si aminteste-ti ca performantele tale pot fi influentate foarte mult de ale celorlalti colegi din echipa.   
 
 
3. Fii flexibil
Unul dintre secretele mentinerii relevantei ca angajat la locul tau de munca este flexibilitatea. In aproape toate domeniile de activitate, se produc schimbari foarte rapid astfel incat ceea ce era de actualitate ieri este depasit astazi. Pentru a tine pasul cu industria, trebuie nu numai sa te informezi despre noutati (pasul 1. de mai sus) sau sa iti dezvoltati competentele necesare implementarii acestor noi proceduri de lucru (pasul 2), ci sa ai flexibilitatea necesara pentru a accepta ca felul in care faceai lucrurile pana acum nu mai da rezultate sau este depasit din punctul de vedere al eficientei si implicit al performantei.
 
Inovatia nu este posibila in absenta flexibilitatii. Pentru a gasi solutii mai bune de rezolvare a unei anumite responsabilitati de la job, trebuie sa fii deschis sa incerci metode si instrumente noi, sa te adaptezi permanent factorilor externi si, in final, sa alegi calea cea mai potrivita. De asemenea, trebuie sa ai flerul pentru a decide cand este momentul sa abandonezi un mod de lucru pentru altul nou si cand este indicat sa continui sa lucrezi in stilul tau indiferent de tendintele de pe piata.
 
 
4. Implica-te 100%
Dupa o lunga perioada de timp in care ai desfasurat aceeasi activitate la job, este posibil sa devii plictisit sau lipsit de motivatie, iar acest lucru se va reflecta in gradul de implicare in proiectele la care lucrezi. Angajatorii cauta intotdeauna sa isi completeze echipa cu oameni pasionati, entuziasti, care aduc energie pozitiva si se implica 100% in activitatea pe care o desfasoara.
 
Pentru a fi implicat, trebuie sa fii motivat si pasionat de domeniul in care lucrezi. Daca job-ul tau nu iti mai ofera satisfactie profesionala, este timpul sa cauti un nou loc de munca. Iti vei face un bine tie, dandu-ti sansa de a gasi o oportunitate care sa fie cu adevarat potrivita pentru tine. In acelasi timp, vei face un bine companiei, care isi va putea intregi echipa dupa plecarea ta cu o persoana mai implicata.
 
Daca ai de gand sa lucrezi intr-o companie un timp indelungat, asigura-te ca job-ul respectiv iti rasplateste eforturile astfel incat sa te tina suficient de motivat pentru a te implica total.
 
 
5. Construieste relatii bune cu ceilalti angajati
De multe ori, prezenta pe termen lung intr-o anumita companie este determinata de aspecte ce nu tin de competentele tale sau de modul in care iti desfasori activitatea si rezultatele pe care le obtii. In numeroase situatii, o relatie defectuoasa cu superiorii sau cu colegii iti poate afecta productivitatea si, implicit, relevanta ta ca angajat pentru companie. Indiferent cat de bine pregatit esti sau cata valoare aduci afacerii, daca nu reusesti sa te intelegi cu colegii si strici energia pozitiva si colegiala a mediului de lucru, angajatorul va urmari sa te inlocuiasca cu o persoana capabila sa se integreze.
 
De asemenea, incearca sa stabilesti legaturi de calitate cu alti profesionisti din domeniul tau de activitate. Prezenta activa la evenimentele dedicate ariei tale de interes (conferinte, training-uri, workshop-uri etc.) te va ajuta sa iti construiesti un cerc de cunostinte relevante. Nu exclude nici networking-ul online. Ramanand conectat cu persoanele care conteaza in industrie, vei fi tot timpul la curent cu noutatile si vei putea face schimb de pareri, lucru intotdeauna util pentru activitatea unui profesionist. Realitatea este ca “pe cine stii” a ajuns la fel de important precum “ce stii” cand vine vorba despre cresterea pe plan profesional.  
 
 
6. Autoevalueaza-te constant
Nu in ultimul rand, pentru a ramane relevant la locul de munca, este necesar ca pozitia pe care o ocupi si activitatile pe care le desfasori zilnic sa fie in concordanta cu asteptarile pe care le ai, pe termen lung, de la tine insuti/insati. Opreste-te putin din indeplinirea mecanica a unor task-uri pentru a-ti evalua pozitia profesionala din momentul respectiv in comparatie cu planurile pe care le-ai avut atunci cand ti-ai inceput cariera. Te va ajuta acest job sa iti atingi obiectivele de cariera? Este acesta drumul corect pentru a ajunge la nivelul profesional pe care ti-l doresti?
 
Examineaza-ti la intervale regulate de timp obiectivele si gandeste-te daca faci ceea ce trebuie pentru a le atinge. Evalueaza-ti competentele, abilitatile, gradul de crestere profesionala din ultima perioada si decide masurile pe care trebuie sa le iei pentru a fi in concordanta cu planul tau de dezvoltare in cariera.
 
Daca esti satisfacut de job-ul pe care il detii si il consideri relevant pentru cariera ta, iti vei desfasura in mod natural activitatea astfel incat si angajatorul sa te considere in continuare relevant pentru a ocupa o pozitie in cadrul companiei.
 

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI