Cum iti gasesti un job daca urmezi o facultate cu mai multi absolventi decat cere piata?

Probabil ai auzit de mai multe ori intrebarea (retorica si ironica) “De ce urmezi/ai absolvit facultatea X cand toata lumea stie ca nu iti vei putea castiga existenta de pe urma ei? Daca studiai, in schimb, in domeniul Y, ai fi avut o cariera de succes. Toate companiile recruteaza absolventi de Y.”

Daca esti unul dintre absolventii sau studentii care pun dificultatea de a se angaja pe seama numarului mare de candidati concurenti, in conditiile existentei unui numar foarte mic de joburi pe piata in domeniul respectiv, sfaturile de mai jos te vor ajuta sa faci un prim pas pentru a depasi aceasta dificultate.

Afla cum sa fii exceptia de la regula “Momentan, nu recrutam absolventi cu aceasta specializare.”
 
 
1. Stabileste clar ce vrei sa faci
Atunci cand iti alegi drumul in cariera, orienteaza-te catre un domeniu care te intereseaza si te motiveaza. Trebuie sa ai in vedere faptul ca vei desfasura aceasta activitate zi de zi pentru o perioada lunga de timp de acum inainte. Nu este niciodata prea tarziu sa te reorientezi profesional, dar ideal este sa stii de la inceput (inca de la alegerea facultatii) care este directia pe care doresti sa o urmezi in cariera.
 
Daca iti place ceea ce faci, vei fi motivat si, in mod natural, vei obtine rezultate. In plus, recrutorii recunosc pasiunea candidatilor pentru un anumit domeniu in timpul interviului de angajare. Asadar, incearca-ti sansele de a obtine un job intr-un domeniu in care ai avantajul de a fi motivat (din interior si neconditionat) de pasiunea pentru profesia respectiva. Altfel, vei fi tentat sa renunti la construirea unei cariere in domeniul respectiv inca de la primele obstacole care se vor ivi.
 
 
2. Epuizeaza toate posibilitatile
Inainte de a urma oricare din pasii de mai jos, asigura-te ca ai facut tot ceea ce depindea de tine in calitate de candidat pentru a obtine job-ul pentru care te-ai pregatit. Este adevarat ca, in anumite domenii de activitate, numarul absolventilor depaseste cu mult oferta de angajare de pe piata fortei de munca, dar aceste statistici nu trebuie sa te descurajeze sau sa te opreasca din cautarea activa si permanenta a job-ului la care visezi.
 
Inscrie-ti CV-ul pe site-urile de recrutare si monitorizeaza permanent pagina de cariere a companiilor care te intereseaza ca angajatori. Participa la targurile de joburi si profita de ocazie pentru a afla mai multe informatii de la reprezentantii companiilor despre planurile viitoare de angajare in domeniul tau de interes. Creeaza-ti un profil pe LinkedIn si conecteaza-te cu persoanele care conteaza, adera la grupurile de discutii din aria ta de interes. Nu neglija nici ajutorul pe care il poti primi de la familie, prieteni si cunostinte. De multe ori, pozitiile vacante nu sunt promovate in mod oficial prin canalele clasice si poti afla despre ele numai prin word of mouth.
 
 
3. Largeste-ti orizonturile
Daca obiectivul tau este sa lucrezi intr-o multinationala pe pozitia specifica X, dar ai inceput sa te convingi de faptul ca acest lucru nu este posibil momentan, este indicat sa accepti si pozitii similare in companii mai mici de pe piata. Vei acumula experienta de lucru si vei deveni astfel eligibil pentru pozitia pe care ti-o doresti. Sau poate vei descoperi, dimpotriva, ca locul tau este intr-o companie locala, mai mica. Se spune ca, in drumul nostru spre vis, se intampla sa ne ratacim si sa descoperim un alt drum, catre un vis diferit. Daca nu ai lucrat niciodata pe pozitia specifica pe care ti-ai setat-o ca obiectiv profesional, nu poti fi nici sigur ca aceea este pozitia potrivita pentru tine.
 
Incearca sa iti largesti orizonturile luand in considerare si alte pozitii; intelege faptul ca este nevoie sa parcurgi cateva trepte pentru a ajunge acolo unde iti doresti. Internship-urile, job-urile part time, practica si chiar voluntariatul te vor ajuta sa iti imbogatesti si sa iti imbunatatesti CV-ul cu aptitudini si competente noi. Accepta astfel de oportunitati in loc sa refuzi toate ofertele care nu sunt job-ul specific pe care il ai in minte si pe care ai ajuns sa il idealizezi.
 
 
4. Construieste-ti un plan B
Se poate intampla ca, intr-adevar, dupa ce ai epuizat toate posibilitatile de cautare a unui job si ai fost deschis spre un spectru mai larg de oportunitati (practica, voluntariat), sa nu gasesti niciun loc de munca. Este timpul sa pui in aplicare planul B. Acesta consta in cautarea de job-uri in domenii conexe celui pentru care te-ai pregatit. Este vorba despre job-uri care, desi nu presupun o activitate in aria ta specifica de interes, se intersecteaza cu aceasta si te ajuta sa iti imbunatatesti acele skill-uri care sunt transferabile in domeniul tau de activitate. 
 
Multe persoane care se angajeaza initial intr-un domeniu conex celui in care doresc de fapt sa isi construiasca o cariera pe termen lung au tendinta, dupa un timp, sa se specializeze si sa ramana in acel domeniu. Nu este nimic rau in asta. Dar daca visul tau este sa ai un job in domeniul X, considera acest plan B ca pe o optiune temporara ce te va ajuta sa acumulezi experienta transferabila la job-ul vizat. Altfel, vei ajunge sa traiesti cu regretul de a te fi “infiltrat” accidental intr-o industrie care nu te intereseaza si care nu iti ofera satisfactie profesionala.
 
 
5. Continua-ti studiile
Atunci cand nu iti gasesti un loc de munca, nimic nu este mai rau decat sa te complaci in aceasta stare, sa dai vina pe factorii exteriori care nu depind de tine. Cu aceasta atitudine, iti vei descreste si mai mult sansele de a obtine un job. Profita de timpul liber pe care il ai la dispozitie pentru a continua sa investeti in tine. Fie ca este vorba despre urmarea unui masterat (sau a unui al doilea masterat), fie ca este vorba despre inscrierea la alte cursuri in domeniu, este important sa ramai permanent preocupat de calitatile profesionale pe care le detii si de modul in care le poti imbunatati sau chiar diversifica.
 
Oficializarea detinerii competentelor prin obtinerea unor certificari care sa le ateste vor oferi un plus CV-ului tau si iti vor asigura o pozitie preferentiala in lista de candidati pentru un anumit job (daca aceste competente sunt incluse, desigur, in cerintele job-ului respectiv).
 
 
6. Asigura-te ca CV-ul iti reflecta corect valoarea
Mai ales pentru pozitiile adresate absolventilor de facultate/masterat fara experienta, recrutorul acumuleaza un numar foarte mare de CV-uri din care alege persoana potrivita. Tocmai din cauza lipsei de experienta a candidatilor, aceste CV-uri sunt similare, iar diferenta se face la nivelul detaliilor. Cand iti redactezi CV-ul, asigura-te ca acesta iti reflecta corect valoarea si nu te pozitioneaza ca un numar oarecare in sutele de CV-uri aplicate pe acel post. 
 
De exemplu, nu este suficient sa precizezi ca ai absolvit facultatea X. Inca o multime de oameni au absolvit facultatea in aceeasi promotie cu tine. Daca ai avut rezultate deosebite (pozitionare intre primii 5%, burse de merit, contributie in proiecte de cercetare, aparitii in publicatii de profil etc.), mentioneaza-le. Altfel, CV-ul te va descrie recrutorului ca fiind identic cu absolventul care a promovat de pe ultima pozitie aceeasi facultate pe care ai urmat-o si tu.
 
De asemenea, mentioneaza in CV orice competente/aptitudini/abilitati pe care le detii si care sunt relevante pentru pozitia la care aplici. Competentele le-ai dobandit prin implicarea in diferite proiecte din timpul facultatii si/sau prin activitatea de voluntariat, programele de internship si practica de specialitate la care ai luat parte.
 
Asadar, inainte de a te descuraja in fata statisticilor conform carora iti va fi imposibil sa gasesti un job la terminarea facultatii, pune in aplicare cei 6 pasi propusi mai sus.

Succes!

 

Va recomandam si:

Salariu minim 2025

ULTIMELE JOBURI