Cum sa investesti in cariera ta in perioada sarbatorilor de iarna

 
Daca esti student/masterand sau ai absolvit si iti cauti un loc de munca, luna decembrie poate constitui o sursa de oportunitati pentru dezvoltarea carierei tale. Nu da curs prejudecatii conform careia in perioada sarbatorilor de iarna piata fortei de munca este inghetata. Gandind diferit fata de restul candidatilor, iti cresti sansele de a folosi aceasta perioada in mod eficient in avantajul carierei tale.
 
Iata cateva sfaturi pe care le poti aplica pentru a-ti creste cariera de sarbatori:
 
 
1. Actualizeaza-ti CV-ul
Profita de perioada mai putin aglomerata din luna decembrie si fa-ti timp pentru a-ti construi un CV competitiv sau pentru a-ti actualiza datele din CV-ul pe care l-ai redactat deja. Consulta modelele de CV recomandate de recrutori si ai grija sa personalizezi CV-ul in functie de cerintele job-ului la care aplici scotand in evidenta acele realizari care te recomanda drept candidatul ideal pentru a ocupa pozitia respectiva.

Asigura-te ca CV-ul iti reflecta cu adevarat valoarea. De exemplu, nu este suficient sa precizezi ca ai absolvit facultatea X. Inca o multime de oameni au absolvit facultatea in aceeasi promotie cu tine. Daca ai avut rezultate deosebite (pozitionare intre primii 5%, burse de merit, contributie in proiecte de cercetare, aparitii in publicatii de profil etc.), mentioneaza-le. Altfel, CV-ul te va descrie recrutorului ca fiind identic cu absolventul care a promovat de pe ultima pozitie aceeasi facultate pe care ai urmat-o si tu.

De asemenea, mentioneaza in CV orice competente/aptitudini/abilitati pe care le detii si care sunt relevante pentru pozitia la care aplici. Competentele le-ai dobandit prin implicarea in diferite proiecte din timpul facultatii si/sau prin activitatea de voluntariat, programele de internship si practica de specialitate la care ai luat parte.
 
Profita de timpul liber pentru a redacta scrisori de intentie personalizate pentru fiecare din job-urile la care doresti sa aplici. Evita sa trimiti aceeasi scrisoare de intentie standard catre toti angajatorii. Este in regula sa consulti modele de scrisoare de intentie disponibile online, dar dupa ce ti-ai creat o parere in legatura cu structura si informatiile pe care trebuie sa le contina o scrisoare de intentie, redacteaza scrisori de intentie originale, cu propriul stil de redactare si cu informatii personalizate in functie de compania si jobul la care vrei sa aplici pentru obtinerea unui loc de munca.
 
 
2. Continua sa cauti oportunitati de cariera
Daca esti student, perioada vacantei de iarna este o ocazie foarte buna pentru a-ti planifica activitatile profesionale din anul viitor. Multe companii lanseaza in ultimele luni ale anului programe de internship si traineeship pentru perioada de dupa sarbatori sau chiar pentru vara.

Asadar, zilele mai putin aglomerate din a doua jumatate a lunii decembrie pot fi folosite pentru a evalua oportunitatile de cariera propuse de companii, pentru a aplica la job-urile care ti se par atractive si care ti se potrivesc. Cautand si aplicand la joburi in aceasta perioada, iti creezi un avantaj in fata candidatilor care renunta sa mai faca asta, sub pretextul ca oricum nu vor mai gasi nicio oportunitate interesanta si care sa li se potriveasca decat dupa sarbatori. Acest lucru este doar un mit.

Mai jos iti recomandam cateva domenii in care poti aplica si in aceasta perioada:

Vezi toate joburile >>

Daca esti interesat de oportunitatile de cariera din domeniile IT Software, IT Hardware si Telecomunicatii, viziteaza Targul virtual pentru specialisti IT&C. In aceasta perioada, pe portalul de cariera HiPo.ro sunt disponibile peste 300 de oportunitati de angajare in IT&C.
 
 
3. Implica-te in activitati de voluntariat
Sarbatorile sunt un prilej pentru a face munca de voluntariat, iar asta iti va aduce mai mult decat satisfactii personale. Daca te implici intr-o activitate conexa domeniului tau de pregatire, iti imbunatatesti competentele si, mai ales, interactionezi cu profesionisti din bransa. Ai sansa de a afla mai multe despre domeniul respectiv, despre ce presupune sa lucrezi pe o anumita pozitie. In cazul in care nu esti total decis asupra unui drum profesional, informatiile aflate pe aceasta cale te pot ajuta. In plus, legaturile cu persoane care lucreaza deja in domeniu se pot dovedi valoroase la un moment dat in evolutia ta profesionala.
 
Activitatile de voluntariat care au legatura cu sfera ta de interes profesional reprezinta un plus pentru CV-ul tau in fata angajatorului, mai ales daca nu detii alta experienta in domeniu.
 
 
4. Interactioneaza cu profesionisti din domeniu
Poti face acest lucru prin activitatile de voluntariat amintite deja, dar si prin alte mijloace. Unul dintre cele mai simple si eficiente metode este sa iti creezi un cont de LinkedIn si sa formezi legaturi cu persoane interesante care lucreaza in domeniul tau de interes. Chiar si retelele sociale mai informale, precum Facebook sau Twitter, pot fi o sursa de a cunoaste persoane care te pot ajuta semnificativ in cariera. De asemenea, participand la evenimentele potrivite vei interactiona cu specialisti de la care poti afla lucruri utile pentru cariera.
 
Mai departe de atat, poti profita de pauza de sarbatori pentru a-ti crea un blog sau o alta forma de afirmare a brandului personal. Astfel, angajatorul are sansa sa afle mai multe despre tine, lucruri care nu reies dintr-un CV sau dintr-o scrisoare de intentie. Numarul angajatorilor care isi cauta candidantii pe astfel de platforme este in crestere, mai ales in anumite industrii, mai putin formale, cum sunt industria media sau publicitatea, de exemplu.
 
 
5. Evalueaza si planifica
Sarbatorile de iarna sunt, desigur, si un prilej de a-ti acorda un ragaz pentru a evalua anul profesional care a trecut si pentru a-l planifica pe urmatorul. Gandeste-te in ce proportie ti-ai atins obiectivele legate de cariera in anul care tocmai se incheie si stabileste daca esti multumit sau nu cu situatia ta prezenta. Evalueaza factorii care depind in exclusivitate de tine si decide unde este loc de imbunatatiri.
 
Daca nu ai reusit sa iti gasesti jobul potrivit, verifica daca ai facut cu adevarat tot ce ti-a stat in putinta in aceasta privinta si daca asteptarile tale au fost in concordanta cu nivelul de pregatire. Rememoreaza interviurile de recrutare la care ai participat si care nu s-au finalizat cu angajare. Realizeaza o lista cu principalele cerinte pe care nu le-ai indeplinit si care l-au determinat pe recruiter sa aleaga pe altcineva in locul tau. Sau poate ai facut una dintre cele mai frecvente greseli ale candidatilor la un interviu de angajare.
 
Oricare ar fi situatia ta actuala pe plan profesional, urmand sfaturile de mai sus te asiguri ca perioada sarbatorilor de iarna este folosita eficient pentru cresterea carierei tale.

Sarbatori (si... cariere) fericite!
 

 

Va recomandam si:

Primul pas in cariera: Sfaturi esentiale pentru studentii si absolventii care isi cauta primul job