Cum sa te pregatesti in 5 pasi pentru un job nou in 2013

Esti implicat de atat de mult timp in procesul de cautare a unui loc de munca incat nu iti mai poti da seama unde gresesti si de ce nu reusesti?  Probabil, in multele cautari si aplicari la job-uri, te-ai ratacit pe o straduta laturalnica si ai pierdut astfel directia autostrazii.

Pentru a te (re)aduce pe drumul cel bun, HiPo.ro iti propune 5 pasi simpli pentru a obtine un job nou la inceputul anului 2013.

Indiferent de domeniul in care doresti sa iti dezvolti o cariera, este important sa fii intotdeauna la curent cu situatia generala de pe piata fortei de munca. Astfel, poti sa evaluezi sansele pe care le ai pentru a-ti indeplini obiectivul de obtinere a unui job in domeniul respectiv.

Daca in sectorul de activitate pentru care ai competente de lucru nu exista momentan oportunitati de angajare, este timpul sa te reorientezi, sa cauti oferte de munca in domenii conexe sau sa investesti in continuarea dezvoltarii tale profesionale pana se iveste ocazia de a gasi un job.

Daca esti printre cei care au intuit bine atunci cand au ales facultatea pe care sa o urmeze si exista numeroase oportunitati de cariera in domeniul tau, trebuie sa te informezi in legatura cu angajatorii care au pozitii vacante si sa te asiguri ca esti un candidat competitiv, care intruneste calitatile pentru a ocupa una dintre aceste pozitii.

Pentru a te scuti de timpul si efortul necesare intreprinderii unei cercetari referitoare la situatia de pe piata fortei de munca din Romania, am realizat pentru tine o analiza a celor mai ofertante domenii de angajare la inceputul anului 2013.

In paralel cu procesul de informare si cautare a unui job, este la fel de important sa acorzi atentie instrumentelor principale cu care vei aplica la oportunitatile de cariera: CV-ul si scrisoarea de intentie.

Daca iti cauti de ceva timp un job, ai auzit probabil deja suficiente lucruri despre ambele documente si ai aplicat toate sfaturile (uneori chiar contradictorii) pentru a obtine rezultatele dorite. Inainte de toate, cel mai important este ca CV-ul si scrisoarea de intentie sa reflecte calitatile pe care le detii din postura de candidat si sa demonstreze recrutorului ca au fost redactate in stilul tau personal, investind timp si atentie in ele.

Pe HiPo.ro iti stau la dispozitie zeci de modele de CV completate, grupate in functie de domeniul de activitate si nivelul de experienta, pentru a-ti face o idee cu privire la structura si continutul lor. Este indicat sa preiei din aceste modele elementele pe care le consideri potrivite stilului tau. Desi aceste modele sunt recomandate de majoritatea recrutorilor si angajatorilor din Romania, originalitatea cu care contribui la redactarea CV-ului va fi intotdeauna apreciata de recrutori ca un plus de implicare in dezvoltarea carierei tale.

De asemenea, in cazul scrisorii de intentie, iti explicam elementele pe care trebuie sa le contina un astfel de document si iti oferim peste 30 de modele precompletate de scrisori de intentie de la care sa pornesti in redactarea unei scrisori originale.


Este probabil ca mare parte dintre esecurile tale de a obtine un job sa fie cauzate de neconcordanta dintre cerintele job-ului si skill-urile de care dispui. Poti sustine ca ai aplicat la sute de job-uri, dar la cate dintre acestea corespundeai cu adevarat cerintelor? Este de asteptat sa nu fii contactat pentru un interviu in urma aplicarii la un job pentru care nu esti pregatit.

Atunci cand aplici la o oportunitate, trebuie sa fii sincer cu tine si sa te intrebi daca intr-adevar detii toate competentele necesare ocuparii postului, daca esti capabil sa oferi tot ceea ce angajatorul asteapta de la tine. Altfel, iti creezi singur o defavoare autoiluzionandu-te inutil. 

Daca nu este o perioada favorabila angajarilor in domeniul de care esti interesat, identifica dintre competentele pe care le detii pe acelea care sunt transferabile unui domeniu conex si incepe cautarea de job-uri in acea directie.

Odata ajuns in aceasta faza, ai grija sa nu comiti una dintre cele mai frecvente greseli ale candidatilor la inteviul de angajare. Este sansa ta de a te exprima mai departe de granitele CV-ului sau ale scrisorii de intentie. Profita de aceasta ocazie pentru a demonstra recrutorului ca tu esti candidatul ideal pentru pozitia respectiva.

Pregateste-te cu seriozitate, fa-ti temele de acasa, iar in timpului interviului dovedeste entuziasm si atitudine pozitiva. Evita raspunsurile false sau construite si fii clar atunci cand iti evidentiezi punctele tari. Asigura-te ca, in timpul scurt alocat interviului, ai reusit sa creezi recrutorului o imagine clar conturata care sa iti reflecte avantajele competitive in fata altor candidati. Nu lasa o greseala atitudinala sau de comportament sa stearga avantajul pe care ti l-au oferit experienta si/sau competentele din CV.

Desi ai fi tentat sa crezi ca acest pas este situat dincolo de destinatie, felul in care gestionezi primele zile la noul loc de munca poate avea un impact semnificativ asupra carierei tale in special daca trebuie sa treci de o perioada de proba. Indiferent ca este vorba despre primul tau job sau nu, aceste zile sunt esentiale pentru a-ti stabili locul propriu in companie. 

Modul in care vei fi perceput de angajator si de colegi in aceste zile va influenta pe termen lung relatiile tale cu acestia. Pentru un debut profesional de succes in cadrul companiei angajatoare, adopta atitudinea potrivita, stabileste relatii interpersonale, insuseste-ti cultura organizationala a companiei si, mai ales, dovedeste-ti competenta profesionala.

Speram ca cele 5 sfaturi simple de mai sus sa te ajute in gasirea oportunitatii de cariera potrivite pentru tine in 2013! Succes!

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI