Burse de studiu pentru vegetarieni - cum au grija universitatile din strainatate de studenti

Universitatile din toata lumea resimt, in ultimul timp, presiuni ale mediului extern, de naturi diferite, care le-au afectat numarul de studenti. Competitia globala internationala a crescut, iar, in ultimii ani, taxele de scolarizare au devenit putin accesibile persoanelor cu posibilitati financiare reduse de contextul crizei economice. Asadar, tot mai multe dintre universitati depun eforturi mai mari sa atraga aplicanti prin diferite metode, cum ar fi vizitele in orasele lor natale sau in apropierea lor, oferirea unor posibilitati de finantare mai aparte sau o grija deosebita pentru studenti, manifestata prin tipurile de cursuri sau activitati pe care studentii le intreprind.

Vizitele in orasele natale

Una dintre metodele folosite de universitati este prezenta la targurile de educatie internationale, unde vin cat mai aproape de locul unde se afla studentii, pentru a le facilita accesul la informatii direct de la sursa. Sute de universitati sunt prezente anual la RIUF, cel mai mare targ international de universitati din Europa de Est. La editia de primavara a targului sunt asteptate peste 100 de universitati din peste 20 de tari din lume. Evenimentul are loc in 3 orase: Bucuresti, Timisoara si Iasi.

Majoritatea institutiilor de invatamant superior din strainatate au departamente dedicate pentru recrutarea studentilor internationali, ai caror reprezentanti calatoresc pana la 40 de saptamani (aproximativ 10 luni) pe an pentru a-si prezenta universitatea la targurile de educatie din lume. De cele mai multe ori, acestia vor fi responsabili si de admiterea studentilor pe care ii intalnesc la targuri si sunt insotiti de elevi romani, ce pot povesti cum se vede universitatea prin ochii lor.

Posibilitati de finantare diverse

Fie ca vorbim de invatamant finantat de stat pentru cetatenii Uniunii Europene (in state precum Suedia, Danemarca sau Finlanda, Germania sau Scotia), fie ca vorbim de invatamant la costuri reduse (in Franta un an de studiu costa pana in 1.000 de euro, iar in Olanda-1.835 de euro), banii nu par a mai fi o problema atat de mare. De exemplu, atat Guvernul Marii Britanii, cat si Guvernul Olandei ofera imprumuturi care acopera 100% din taxa de scolarizare, urmand a fi rambursate dupa terminarea studiilor.

Mai mult, in majoritatea statelor sunt disponibile burse, accesibile de catre o parte mica de studenti, care pot ajuta la finantarea cheltuielilor de zi cu zi. In timp ce majoritatea burselor sunt oferite pe criterii de merit sau in functie de venitul familial, exista si burse mai speciale oferite vegetarienilor (Vegetarian Charity Grant ofera o bursa de 500 de lire unei persoane ce are nevoie de finantare si care promite sa urmeze o dieta vegetariana sau vegana), oamenilor cu idei (IdeasTap Uni Fee Fund ofera o bursa de 9.000 de lire studentului la muzica sau arta care ofera cea mai buna idee ce le-ar putea imbunatati serviciile lor) sau chiar oamenilor ce-si doresc sa faca lumea un loc mai bun (Desmond Tutu Scolarships ofera 5 burse de maxim 8.000 de lire/an studentilor ce demonstreaza prin aplicatia lor ca vor sa-si dezvolte abilitati prin urmarea cursurilor de la universitate pe care le vor putea folosi pentru a ajuta oamenii din medii defavorizate).

Grija pentru studenti

Indiferent de program, studentul este in centrul preocuparilor universitatilor internationale. Cursurile pun, de obicei, accent pe latura practica, astfel incat, la terminarea facultatii, pregatirea studentului sa fie in concordanta cu cerintele pietei muncii. Astfel, cartile sunt, de cele mai multe ori, folosite in afara cursului, pentru studiu individual, in clasa urmand sa se discute concepte si cazuri concrete ale organizatiilor care au folosit metodele respective. In plus, in functie de domeniu, studentii au acces la laboratoare si facilitati care sa-i ajute sa aplice informatiile teoretice pe care le-au asimilat.

Si nivelul de stres al studentilor este pe lista de preocupari. Dalhousie University, din Canada, a amenajat o „camera a cainilor”, pentru a fi mangaiati si pentru joaca, astfel ajutand persoanele sa se elibereze de stres. Cererea a fost neasteptat de mare chiar si pentru reprezentantii universitatii, evenimentul atragand peste 500 de studenti. Reactiile studentilor pot fi vazute aici.

Universitatile internationale vin in Romania

La RIUF, the Romanian International University Fair, vizitatorii pot discuta direct cu universitatile de care sunt interesati despre posibilitatile de finantare disponibile, despre tipologia programelor pe care isi doresc sa le urmeze si se pot face astfel remarcati in procesul de aplicare. De asemenea, consilierii EDMUNDO pot oferi informatii despre criteriile de alegere a universitatii potrivite, despre procedurile de admitere si despre sursele de finantare disponibile candidatilor din Romania. Cei interesati de participarea la targ se pot inregistra inainte pe site-ul www.riuf.ro.

Evenimentul se desfasoara pe 16-17 martie la Sala Palatului din Bucuresti, pe 19 martie la Centrul Regional de Afaceri din Timisoara si pe 21 martie la Hotel Unirea din Iasi.

Detalii pe www.riuf.ro.

Companii partenere: Cinema City

Parteneri educationali: Primaria Municipiului Bucuresti, Consiliul Municipal al Elevilor, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti

Parteneri institutionali: British Council, Campus France, Comisia Fulbright, DAAD

Parteneri media: Adevarul, Best Resource, Bucharest Guide, Business24, Calendar Evenimente, ED Web, Edu-news.ro, Ejobs, Goingout, Hipo, Intuitext, Marketing Events, Onlinestudent, Regielive, Romania Libera, Romania Pozitiva, Studentie.ro, Sapte Seri, Teen Press, Vinsieu.ro, Ziare.com

Organizatii partenere: AIESEC, ASCIG, ASER, BOS, Inspire Business, ISIC Romania, LSRS, PRIME Romania, VIP.

 

Va recomandam si:

Navigating the Future of Work: an interview with Marius Clapon, Head of IT Delivery @MassMutual Romania