Cum sa nu fii afectat de restructurare

Procesele de restructurare sunt percepute de multi angajati ca fiind independente de ei, in afara controlului lor. Aceasta conceptie este insa una gresita si conduce la o atitudine nefavorabila. Tot ceea ce tine de cariera ta depinde, intr-o masura sau alta, de tine si de nimeni altcineva, indiferent de contextul in care te afli.

Procedurile de restructurare sunt cotate de specialisti ca unele dintre cele mai traumatizante evenimente pe care un angajat le poate experimenta. Si, pentru ca atunci cand au loc concedieri, apare invariabil si un putenic impact negativ asupra moralului, motivarii si productivitatii, atat asupra celor care raman cat mai ales asupra celor care parasesc compania, iata cateva din cele mai actuale si constructive cai de actiune pentru a nu va lasa afectati de restructurare.

Inainte sa le enumeram, este importanta o subliniere: In cariera, ca si in business, magia este doar un element de forma. Miracolele se intampla rar si nu pot fi prognozate. Asa ca va invitam sa priviti cariera pe care tocmai ati inceput-o, sau in care va desfasurati cu talent abilitatile de ceva vreme, ca pe un proces consistent si constient. Crescator ca urmare a eforturilor depuse. Descrescator ca urmare a blocajelor sau lipsei de implicare.

Faza A – Inainte de a o posibila restructurare:

Input: Cum pot actiona pentru a nu fi restructurat? sau, de fapt, Ce sunt dispus sa ofer pentru a avea o cariera de succes?:

  • Initiativa si Deschidere catre schimbare – Obtine o mai mare performanta individuala, nu doar in referire la Key/Lead Performance Indicators, ci contribuie si la performanta echipei sau a managerului. Poti si urmari obiective indiferent de obstacolele intampinate sau incertitudinile inerente. Sau poti provoca felul in care “lucrurile sunt facute” la tine in organizatie, pentru a realiza performante superioare. Optimizeaza-ti capacitatea de a raspunde la nou prin activitati noi care te scot din zona ta confort, dezvoltandu-ti flexibilitatea comportamentala si cognitiva.

  • Actioneaza sinergic – impartaseste cunostintele si experienta ta. Atentia si suportul oferite neconditionat sunt lianti in construirea increderii ce sta la baza parteneriatelor de lunga durata. Concret, poti pretui diversitatea punctelor de vedere si a experientelor diferite existente in jur. Mai poti exersa cooperarea creativa interdepartamentala sau pe nivele ierarhice diferite. Cauta activ noi perspective din partea colegilor sau a clientilor, daca este cazul, pentru a vedea mai mult decat limitele propriului grup/functie/unitate de business sau chiar regiune.
Output: Atunci cand ceea ce facem aduce valoare constanta, atat din perspectiva rezultatelor de business cat si din cea a sustinerii echipei, putem fi siguri ca ni s-ar simti lipsa. Si ca nu candidam pentru a fi restructurati.
 
Faza B – Dupa restructurare

Specialistii confirma urmatoarele reactii: Sentimente de teama, respingere sau neputinta, ingrijorare sau furie. Iata o paleta intreaga de emotii distructive care produc somatizari dureroase si limitari ale potentialului sau talentului. Cum gestionam aceste stari si cum putem preveni aparitia lor?

Input:  Trateaza realitatea obiectiv si concentreaza pe resursele existente si nu pe ceea ce lipseste. Strategii practice si gata de aplicat:

  • Descopera-te:
    Valorile tale. Statisticile arata ca nepotrivirile de valori intre cele personale si cele de corporatie se transforma de multe ori in conflicte de munca sau in probleme cu implicarea. 
    Preferintele tale. Cum sunt acum – si cum ai vrea sa fie in viitor?,  Ce actiuni iti planifici si cand vei masura impactul acestora?

  • Integreaza noi competente si abilitati de top:
    Oportunitati de reconversie profesionala, cursuri de specializare gratuite (fondurile europene integrate prin POSDRU cu mii de locuri disponibile pentru cursanti, MOOC-uri care ofera fara costuri participarea la cursuri ale marilor universitati internationale etc).

  • Creeaza un CV care sa te vanda, un profil de LinkedIn care sa intereseze si verifica alte cai prin care prezenta ta online poate sa te sustina sau sa te dezavantajeze.
Pentru aceasta, poti utiliza servicii specializate si customizate, existente pe piata sau poti selecta din foarte generoasa literatura de profil. Apoi, pentru ca diferenta reusitei sta in executia unui sistem functional de gasire rapida a unui job, poti alege sa studiezi piata in functie de experienta si preferintele tale. Apoi creeaza o baza de date cat mai completa cu adresele de email ale departamentelor de HR sau managerilor care pot lua decizia de angajare, cele ale agentiilor de recrutare sau ale celor care te pot recomanda pentru angajare. Utilizeaza conexiunile personale si pe cele profesionale cu atentie si respect. Este important ca emailurile prin care aplici sa fie potrivite contextului si adaptate fiecarui job urmarit. Urmareste parcursul CV-ului tau pe cat posibil si solicita feedback specific in toate cazurile posibile.
 

Output: Cunoscandu-ti valorile si preferintele, vei explora posibilitati de educare care sa te sustina in parcursul tau profesional. Poti atunci, cu incredere si abilitatea de a te autoinspira si de a-ti transforma viziunile in actiuni, sa faci pasi concreti in identificarea jobului si profesiei potrivite pentru contextul tau actual. Privind catre aceasta destinatie, utilizeaza cu pragmatism sistemul explicat mai sus pentru a te angaja cu succes!

Si, pentru ca nu exista scurtaturi pentru destinatiile cu adevarat importante, spunea Beverly Sills la mijlocul secolului trecut, va invitam sa investiti energie in primul rand in dezvoltarea voastra personala si profesionala, chiar daca la inceput poate parea invizibila celorlalti. Pe masura ce va veti cultiva cu rabdare, veti incepe sa culegeti roadele investitiei in cariera: Impact, Influenta si Performanta.

 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri