Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP) este o Asociație non-profit care promovează valori precum gândirea critică, diversitatea opiniilor și rezonabilitatea. Credem că acestea reprezintă fundamentul oricărei societăți democratice sănătoase în care diversitatea indivizilor este respectată și protejată. Prin activitățile organizate, dorim să construim un spațiu deschis pentru dezbateri critice, dar rezonabile ce pot oferi soluții concrete la problemele identificate. În cadrul proiectelor și inițiativelor civice pe care le propunem, ne dorim să contribuim la dezvoltarea societății civice și politice din România prin oferirea de consultanță în domeniul de activitate al asociației, organizarea de cursuri de pregătire, seminare, conferințe, dezbateri publice, precum și activități de sensibilizare a opiniei publice.
Unul dintre obiectivele principale ale organizației este acela de a acoperi o parte din sincopele sistemului educațional actual și dezvoltarea unei forme alternative de educație, prin organizarea unor cercuri de studii pe teme diverse, proiecții de filme, ș.a.m.d..
Din punct de vedere academic, CeSIP încurajează și coordonează dezvoltarea de proiecte de cercetare - individuale sau colective - în domeniul științelor social-politice, oferind totodată, și posibilitatea publicării rezultatelor în reviste de specialitate, în același timp, concentrarea asupra gândirii critice reflectă și o altă preocupare a Centrului, ce vizează re-calibrarea relației student-cunoaștere, respectiv a aceleia dintre student și profesor.
De la înființarea Centrului, echipele au desfășurat activități și proiecte, precum: dezbaterea electorală „Moscheea din București - între multiculturalism și identitate națională”; proiecții de film și dezbateri sub tematica „The Black Mirror Dystopia”, Școala de vară CeSIP 2015 „Modelul Occidental și Alteritățile Sale”.
Unul dintre cele mai mari proiecte, desfășurate la nivel național, în ultimii 5 ani este Forumul Național al Studenților la Științe Politice și Relații Internaționale (FNSSPRI) care la fiecare ediție, reunește peste 50 de studenți și studente din ariile menționate, din Universitățile din România și peste 20 de speakeri - experți din politica internă sau externă, presă, reprezentanți ai societății civile sau academicieni.
Ultimele 3 ediții ale Forumului s-au desfășurat sub patronajul Comisiei pentru Afaceri Europene din cadrul Senatului României și în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Facultatea de Științe Politice a Universității din București sau Fundația pentru Tineret a Municipiului București. FNSSPRI a beneficiat, de-a lungul timpului de participarea unor invitați cu experienţe diverse şi din medii diferite de lucru precum: fostul ministru de externe Titus Corlățean, excelențele lor ambasadoarele Anneli Lindahl Kenny, Stella Ronner-Grubaric și Michèle Ramis, Dragoș Pătraru, fostul Ministrul Delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu sau profesori universitari precum: Cristian Pîrvulescu sau Mircea Dumitru.
Applied Politics Summer School a apărut la inițiativa unui grup de studenți si studente aI Facultății de Științe Politice și Relații Internaționale din cadrul SNSPA, membri ai Centrului de Studii în Idei Politice (CeSIP). Ne propunem ca APSS sa fie un eveniment organizat anual, care să devină, în timp, un reper în domeniu.
Scopul Proiectului:
Prin acest proiect ne propunem să analizăm și să dezbatem teme relevante din aria științelor politice și relațiilor internaționale, în cadrul unor module, cursuri si ateliere de lucru. Unul din principalele obiective ale APSS este de a aduce față în față studenți la programe de licență și masterat care sunt interesați să examineze în profunzime provocările specifice domeniului, cu cadre didactice cu expertiză în aria tematică vizată.
Astfel, studenții vor participa la cursuri și alte activități în urma cărora vor dobândi instrumentele necesare pentru înțelegerea și analizarea anumitor fenomene politice. Mai mult decât atât, APSS va reprezenta o experiență completă, întrucât îmbină activitățile academice cu cele culturale și sociale. Dorim ca pe lângă atelierele și cursurile care vor avea loc zilnic, să introducem și activități de grup care să creeze conexiuni între participanți și prin care aceștia să se familiarizeze cu anumite caracteristici culturale ale locului.
Considerăm așadar că școala de vară poate reprezenta o experiență unică prin care participanții pot fi inspirați în vederea proiectelor viitoare, să reflecteze critic asupra anumitor subiecte sau concepte din științele politice, formând totodată o rețea de studenți interesați de domeniul propus.
“Protests, Social Movements and Political Activism”
Prima ediție a APSS se va desfășura sub titlul: “Protests, Social Movements and Political Activism” și va vea loc între 26 și 30 august 2019. Având în vedere evenimentele recente din Albania, Ungaria sau Franța, putem spune că mișcările sociale si de protest au crescut în amploare și s-au răspândit în Europa spre sfârșitul anului 2018. Așadar mișcările grassroots din Europa nu sunt doar niște evenimente din trecut. Școala noastră de vară își propune să analizeze fenomenul mișcărilor sociale contemporane din Europa și din lume.
Ne propunem să abordăm principalele direcții de cercetare în domeniul mișcărilor sociale și a activismului politic și, totodată să răspundem următoarelor întrebări:
- Există un fenomen de contagiune?
- Există similitudini între diferitele mișcări sociale din Europa?
- Există anumite precondiții care pot genera astfel de fenomene?
- Care este impactul mișcărilor sociale din 2018?
- Care este influența noilor tehnologii asupra mișcărilor sociale?
- Cum arată noile forme de mobilizare?
- În ce măsură pot semnala protestele anumite tipuri de disfuncționalități ale regimurilor democratice?
Fiți cu ochii pe noi pentru mai multe detalii despre program și speakeri: http://cesip.eu/apss/
Centrul de Studii in Idei Politice (CeSIP) nu are in prezent job-uri active.
Iata cele mai noi job-uri de pe Hipo: