Nu stii in ce domeniu ar trebui sa fie primul tau job?




Termini facultatea si nu stii incotro?

Stai linistit. Nu esti singurul.


Daca ar fi sa facem o estimare din experienta noastra de pana acum - mai bine de 2/3 dintre absolventi nu stiu incotro sa o apuce. Unii nu stiu deloc iar restul nu sunt siguri.

Dupa 15 sau chiar 17-18 ani de studii, daca acum ai terminat un master, urmeaza o decizie care pare sa fie mai mare si mai importanta decat toate de pana acum. Si ce se intampla? Pai cam ce se intampla cu noi la toate deciziile mari - ne blocam.

Mai mult in cazul deciziei cu privire la drumul pe care o ia cariera noastra. Si parte din motiv tine de mitul ca suntem facuti pentru "o cariera" iar daca nu o gasim ratam sansa sa ne bucuram de vorba lui Confucius "Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life."

Cateva lucruri care ar trebui sa te ajute sa misti lucrurile inainte:
 

  1. Este normal sa se intample asta - sa nu stii sau sa nu fii sigur in ce directie ar trebui sa o ia cariera ta. Nu e ceva neobisnuit. Nu e recomandat sa ramai mult in etapa asta insa. Pune pe hartie un proces prin care vei lua decizia, cu pasi concreti si hai sa incepem cu punctul 1 de pe lista ta. Daca nu stii ce sa treci pe lista vei gasi mai jos procesul pe care ti-l recomandam noi.
     
  2. Decizia pe care o iei acum nu este definitiva. Daca nu esti multumit poti reveni asupra ei mai tarziu. Au trecut vremurile in care o cariera = un job. Am analizat recent cariera a 200 HR Manageri din Romania si ai fi surprins cati au inceput in complet alt domeniu.
     
  3. Aproape orice domeniu vei alege un procent semnificativ din job va fi la fel. Vei avea de pregatit rapoarte, de scris e-mail-uri, vei participa la sedinte iar peste 5-7 ani probabil vei conduce o echipa sau un proiect. Atunci va conta mai putin domeniul in care esti - partea mai grea a jobului tau va fi sa conduci echipa.
     
  4. Dincolo de competentele specifice unei profesii, odata cu primul job/internship (ideal din timpul liceului) vei incepe sa construiesti un set de competente pe care nu le pierzi daca schimbi domeniul. Sa numesc "competente transferabile" si le vei putea lua cu tine in orice industrie, orice domeniu. Sa stii sa lucrezi bine in echipa, sa tii prezentari, sa fii convingator, sa ii motivezi pe altii dar si sa stii cum sa iti pastrezi tu motivatia, sa comunici clar si concis ... si multe altele - toate vor face parte din tolba ta de competente utile oriunde te va duce cariera. Asta inseamna ca daca dupa un timp vei hotara sa schimbi domeniul, timpul investit nu va fi in zadar. Iti vei lua tolba cu tine.
     
  5. Personalitatea si preferintele noastre nu dicteaza ce ar trebui sa facem ci cum vom face ce alegem noi sa facem. Nu toti profesionistii in vanzari sunt expansivi, extroverti si bucurosi sa faca bai de multime. Am intalnit oameni de vanzari care sunt extrem de analitici si au succes pentru ca isi pregatesc cu meticulozitate intalnirile cu clientii. La fel, nu toti inginerii sunt analitici. Sunt joburi in care cunostintele tehnice combinate cu o personalitate extroverta fac casa buna.
     
  6. Orice job vei alege va veni la pachet si cu lucruri care nu iti plac si e normal asa. Sunt convins ca si Trump are lucruri pe agenda care nu ii fac neaparat placere :) Daca ai gasit un domeniu in care talerul cu activitati care iti aduc energie si placere cantareste mai greu decat cel cu activitati mai putin "energizante", poate fi un semn ca ai gasit un domeniu care ti se potriveste. Care trebuie sa fie balansul tine de tine dar cred ca poate fi contraproductiv sa schimbi domenii si joburi cautandu-l pe cel in care iti place totul. Cel mai probabil nu exista. Cateva discutii cu profesionisti mai seniori te vor ajuta sa intelegi cum au ales altii sa balanseze cele doua talere.
     
  7. Ne oprim la 6 puncte desi am mai putea gasi cateva. Scopul acestora nu a fost sa demonstreze ca orice ai decide si oricata energie ai aloca in procesul de a-ti alege viitoare cariera rezultatul va fi acelasi. Am vrut sa iti aratam ca oricat de "imperfecta" ar fi decizia, cariera ta merge inainte. Ea ar fi afectata negativ mai mult de lipsa ta de actiune, de "paralizia" pe care o poate induce gandul ca nu am gasit cariera ideala si ca urmare nu are sens sa ma apuc de nimic. Si mai rau - sa te apuci de ceva si sa faci cu jumatate de inima pentru ca inca nu e acel "ceva".
     
  8. Acum ca am hotarat sa trecem la ACTIUNE, hai sa facem un plan pentru a putea avansa spre una dintre multele optiuni de cariera care ti se potrivesc.
     
Pasul 1. - listele
Pentru inceput vom face mai multe liste :)
Una va fi cu lucrurile pe care le facem cu placere, care ne umplu de energie si nu ne-ar obosi oricat le-am face. Ai voie sa incluzi orice pe lista.
A doua este lista cu rezultate. Vom include pe ea toate ariile in care tu simti ca excelezi. Fie obiecte la care ai avut note bune, competitii la care ai castigat un premiu sau o mentiune.
A treia lista va contine feedback-ul de la prieteni, familie, colegi, profesori. Intreaba-i care sunt ariile in care ei simt ca te descurci cel mai bine, unde cred ei ca iesi in evidenta intr-un mod pozitiv fata de alti colegi / prieteni.

Pasul 2. Suprapunem listele si identificam ariile care iti plac, in care obtii rezultate dar si recunoasterea colegilor si a prietenilor. Cu aceasta lista pornim la drum pentru a putea identica mai multe optiuni de cariera care iti pun in valoare punctele forte.

Pasul 3. Odata identificate cateva optiuni iti recomand sa completezi lista si cu alegeri mai putin evidente. Macar 2 optiuni care ar putea fi interesante si despre care ne vom propune saaflam mai multe in acest pas. Sa spunem ca am avea 6 optiuni pe lista noastra acum. Hai sa adaugam valoare procesului nostru decizional vorbind cu profesionisti care au joburile de pe lista ta. Nu intotdeauna va fi usor sa ii gasesti dar merita efortul. Cei fi mai bogat la finalul discutiilor. Poti incepe cu evenimentele noastre de cariera: Angajatori de TOP, Top Talents, DevTalks 4 Juniors, Hipo Bootcamps (finance, sales & HR).

Cateva intrebari pe care ti le recomandam pentru a incepe conversatia:
 
  • cum e structurat jobul tau, ce fel de responsabilitati ai si cat timp iti ocupa acestea?
  • ce iti place cel mai mult si de ce?
  • ce nu iti place si de ce?
  • ce calitati iti trebuie pentru a reusi in meseria ta?
  • care va fi urmatorul pas in cariera ta?
  • ce job ai alege daca ai avea ocazia sa iti pornesti cariera de la inceput?
  • la ce companii mi-ai recomanda sa aplic daca as vrea sa am un job ca al tau?....
Dupa cele 6 interviuri vei avea deja o imagine mai clara legata de optiunile tale cu plusurile si minusurile pe care le are fiecare.

Pasul urmator - aplici la joburi sau programe de internship pe Hipo. Avem cea mai bogata colectie de programe de internship, trainee si joburi entry level - toate in companii de top.

Daca esti student si ai citit articolul asta, am o veste buna pentru tine. Vei putea experimenta joburile din lista ta scurta printr-un internship. Cand vei termina studiile un articol cu titlul 'Termini facultatea si nu stii incotro?' nu iti va atrage atentia. Tu vei sti incotro ;)

 



LinkedIn